DRAGAN MARKOVINA: KO SU BILI PRINCIP I TITO, A KO JE ĐOKOVIĆ

damir-markovina-1

Netko poput Arsena Dedića, ne samo kod nas, nego i generalno, neće se tako skoro ponoviti

DRAGAN MARKOVINA, jedan od najvećih istoričara sa ovih prostora

Izvor: SALOME.RS

Gavrilo Princip

Nesretni i deklasirani mladi čovjek koji je sanjao bolji svijet, a taj san je bio toliko intenzivan da je odlučio kako mu je njegovo ostvarenje draže od vlastitog života. Važno je za napomenuti, nasuprot brojnim današnjim novim čitanjima, da je taj san bio iskreno jugoslavenski.

Miloš Crnjanski

Ne mogu ga jednoznačno ocijeniti. S jedne strane imao je tu nepodnošljivu fascinaciju fašizmom, a s druge, njegov ‘Roman o Londonu’ i tugu egzila savršeno razumijem i često mu se vraćam. 

Bijelo Dugme ili Zabranjeno pušenje

Prije rata sam bio previše mali da bi na taj način doživljavao muziku. Kasnije sam odrastao na Azri i Haustoru, a što se tiče usporedbe ova dva, inače, neusporediva banda, oba su, naravno, kvalitetna, ali mi je senzibilitet Zabranjenog pušenja ostao puno bliži.

Arsen Dedić

Da odmah razjasnimo kako nam se netko poput Arsena Dedića, ne samo kod nas, nego i generalno, neće tako skoro ponoviti.

Za mene je uvjerljivo iznad svih Arsen Dedić.

Josip Broz

Zameram mu puno toga, kao što mu puno toga pišem u plus. Nije smio dozvoliti izgradnju kulta ličnosti, trebao je poslušati Predraga Matvejevića i povući se s predsjedničke pozicije na vrijeme, demokratizirati zemlju i otvoriti slobodnu raspravu o svim društvenim traumama. Vjerujem da bismo u tom slučaju izbjegli rat i raspad zemlje. A opet, ovo govorim s naknadnom pameću. Krleži je odavno bilo jasno što će slijediti nakon njegove smrti.

Novak Đoković

Đoković je fantastičan igrač, dobronamjeran čovjek i netko tko je u idejnom smislu tipični proizvod današnjeg vremena i ne treba ga uzimati za ozbiljno kad se bavi društvenim analizama.

Lepa sela lepo gore

Nominalno antiratni film, koji jeste donekle relaksirao društvenu atmosferu i odnos prema nasljeđu devedesetih u Srbiji, ali je isto tako prilično relativizirao odgovornost za pokretanje rata.

Istoričari

Eric Hobsbaum i Timothy Garton Ash nam još uvijek najviše govore o svijetu u kojem živimo, jednako kao i Mark Mazower, čiju knjigu o Solunu smatram na svaki način poticajnom.

Share