Beograd domaćin “Muzeja ratnog detinjstva” iz Sarajeva

Izvor: N1 / Foto: N1

Beograd će, od 29. marta do 10. aprila, biti domaćin putujuće izložbe „Muzeja ratnog djetinjstva” iz Sarajeva. Priče dece iz kolekcije ovog jedinstvenog i višestruko nagrađivanog Muzeja biće po prvi put predstavljene beogradskoj javnosti u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava Srbija. Izložba je posvećena svoj deci čije je detinjstvo obeležio rat.

Na izložbi će biti predstavljen deo muzejske kolekcije koji uključuje priče iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Kosova, kao i priče dece iz Sirije, Avganistana, Iraka, koja borave u kampovima u BiH i Srbiji, te priče iz Ukrajine koje je Muzej prikupio u okviru istraživačkih aktivnosti. U Beogradu će po prvi put biti predstavljeni predmeti i kratke video priče koje govore o iskustvima dece tokom bombardovanja 1999.godine.

Iz Inicijative su pozvali sve one čije detinjstvo su obeležili ratovi devedesetih ili neki drugi ratovi, a imaju živa sećanja ili uspomene, da donesu i doniraju muzejskoj kolekciji sopstvene eksponate/predmete i podele svoju priču koja ih asocira na taj period života. Donirani eksponati i priče postaće deo stalne kolekcije bosanskohercegovačkog Muzeja ratnog djetinjstva koji istražuje i izlaže širom sveta.

Muzej ratnog djetinjstva kontinuirano radi na dokumentaciji iskustva odrastanja obeleženog ratom, pa njegova kolekcija danas sadrži više od 5.000 eksponata i preko 300 sati snimljenih svedočenja iz 15 različitih ratova.

Programska direktorka Inicijative Sofija Todorović rekla je da će priče biti izložene u vidu brojnih eksponata i kroz multimedijalni deo sa video svedočanstvima.

„U saradnji sa Muzejem ratnog djetinjstva, naš cilj je da se da glas deci, sada odraslim ljudima, čije je odrastanje obeleženo ratom. Deca su nevina, nedužna i naivna, a ratovi i stradanja, ostavljaju za sobom traume i sećanja koja se nose tokom čitavog života. Ovo je priča o ožiljcima sa kojima se odrasta ali i o pogledu na svet očima deteta koji vraća nadu, a u sećanje na svu decu koja danas ne mogu da nam ispričaju svoju priču. Bitno je da to uradimo mi, koji smo ratove iskusili, sada, kada rat u Ukrajni ne jenjava“, rekla je Sofija Todorović, programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava, organizatora izložbe u Beogradu.

U Beogradu će povodom otvaranja boraviti osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović i direktorka kancelarije Muzeja u Ukrajini dr Julija Skubitska (Iuliia Skubytska). Izložba će biti dostupna i na engleskom jeziku, a posetioci sa decom će na raspolaganju imati posebne interaktivne vodiče prilagođenje deci.

“Muzej ratnog djetinjstva” je prvi svetski muzej koji se bavi isključivo pričama rata iz perspektive deteta. Projekat je započet još 2010. kao web stranica kojom je upućen poziv ljudima da podele svoja sećanja o ratnom detinjstvu, koja su kasnije pretočena u knjigu „Djetinjstvo u ratu”. Nakon objavljivanja knjige započet je proces kreiranja muzejske kolekcije, a prva stalna postavka otvorena je u Sarajevu 2017. godine. Muzej je 2018. dobio Muzejsku nagradu Veća Evrope u programu Evropski muzej godine.

Otvaranje izložbe u Beogradu zakazano je za 28.mart u 19h.