ZORAN PANOVIĆ ZA KARAKTER: PROCENTI I LOPATA

zoran-panovic

Istraživanje motivaciono za opoziciju, kod režima izazvalo je uglavnom podsmeh, ali i izvesnu nervozu što se neko ovako petlja sa omiljenim Vučićevim pinklama

ZORAN PANOVIĆ, novinar i programski direktor Demostata, u svoj stalnoj kolumni Aktivno čekanje za KARAKTER

zoran-panovic

Čak i kad se ne trpaju lopatom procenti, već se dodaju pincetom, ili čak kad je sve metodološki ispravno i bez friziranja, istraživanja javnog mnenja su deo političkog folklora i psihološki mogu da utiču na uverenja. Habermas je pisao o kritičkom i manipulativnom publicitetu.

41,8 ili 41,7 odsto?

Opozicioni lider Dragan Đilas prezentovao je istraživanje anonimnog izvora prema kome je u zbiru čak do 41,8 odsto protiv Vučića. Istraživanje motivaciono za opoziciju, kod režima izazvalo je uglavnom podsmeh, ali i izvesnu nervozu što se neko ovako petlja sa omiljenim Vučićevim pinklama – procentima.

Ali hajde da se na trenutak vratimo malo u 2011. kad je Vučić bio u opoziciji:

Tada je na osnovu istraživanja Instituta ’Ifimes’ iz Ljubljane, naprednjačka koalicija imala podršku 41,7 odsto. Što naravno nije bilo tačno, ali je bilo deo psihološkog rata i onoga što sad pokušava Đilas. Tadićeva i Đilasova vlast se 2011. potrudila da preko svojih tabloida podseti da je počasni predsednik tog instituta Stjepan Mesić, i da bi on s procentima da ’kroji Srbiju’. Podsetili su tada ’žuti’ da je to onaj Mesić koji je govorio da Srbi iz Hrvatske mogu da ponesu samo blato koje su na opancima doneli. Pa nadalje. Da skratimo – naprednjaci su povezani s Mesićem na način kako je Miloševićev agitprop tvrdio da Vuk Drašković i SPO sarađuju sa ’ustašama’, što je u reakciji dovelo do Devetog marta.

Opet smo u sadašnjosti: Mesić je nedavno pisao novom američkom predsedniku Bajdenu da učini što je u njegovoj moći da se Bosna i Hercegovina konačno uredi kao ’građanska država’. A da istovremeno kao u kvadraturi kruga ostane i ’dejtonska’.

Sve se opet namestilo: Iako ’Ifimes’ sigurno nije misteriozni istraživač Đilasovog famoznog istraživanja (i danas je verovatno bliži Vučiću nego bilo kom u Srbiji), ipak zamislite hipotetički da jeste. Mesić je još počasni predsednik. Kako li bi sad Vučićevi tabloidi podsetili šta je sve Mesić ’govorio’, a ignorisali nalaze iz 2011? Pa radili bi kao i Đilasovi onomad. Dodali bi i Mesićevu viziju o presecanju koridora kod Brčkog bude li se Republika Srpska previše ’emancipovala’ od BiH. To se zove matrica.

Samo što je Vučićeva kosačica više spuštena.

hadzihafizbegovic-naslovna-karakter