ZORAN PANOVIĆ ZA KARAKTER: PEŠADIJSKA OBUKA

zoran-panovic

U oktobru bi trebalo da Srbija donese konačnu odluku o vojnom roku

ZORAN PANOVIĆ piše za KARAKTER

Iz “Vojničke pesme” Šabana Šaulića najjači stih uvek mi je bio onaj – “a tetke se izdvojile same, suze brišu krajem od marame”. Ispraćaji po srpskim selima regruta u vreme SFRJ, kad JNA nije bila kombinovano “komunističko-četnička”, razlikovali su se od svadbi samo po tome što nije bilo mlade i mladoženje, kumova i svadbene torte. Produkcijski razlike često nije bilo.

U Srbiji je obavezno služenje vojnog roka ukinuto 2011. U svom programskom dokumentu “Bela knjiga” iz te godine opozicioni naprednjaci stidljivo su ponudili “intenzivnu pešadijsku obuku” za koju je Aleksandar Vučić tada tvrdio da nije nikakvo ponovno uvođenje vojnog roka, te da je to podvala “žutih”, odnosno tendenciozno interpretiranje Borislava Pelevića (ex Arkanova Stranka srpskog jedinstva), tada otprilike naprednjačkog ministra vojnog u senci. Obavezni vojni rok jednostavno nije bio u to vreme dovoljno popularan.

Ovo je i igra populizma i hipokrizije

E, sad je drugačije i pitanje je da li bi se narod, a posebno patriotska omladina zadovoljili “intenzivnom pešadijskom obukom”. Ovo je i igra populizma i hipokrizije. U svojim istraživanjima Demostat je utvrdio da obavezni vojni rok podržava nekad i do 75 odsto anketiranih. Ali, među njima je najviše starijih od 40 godina. Uglavnom znači trećepozivaca i penzosa. U Beogradu je entuzijazam prilično manji.

Sećate li se filma Top gan iz 1986? Koja cura u bioskopu tada nije pala na scenu kad Tom Kruz u kafiću očaranoj Keli Mekgilis peva serenadu – You’ve Lost That Lovin’Feelin.

I u ono vreme stare JNA bilo je dobrih propagandnih filmova na temu vojničkog života: Na primer Vojnikova ljubav (1976) sa Vojom Brajovićem. Ali, kad se pojavio Top gan bilo je jasno da je američki vojnik frajer u odnosu i na Voju Brajovića.

U prvoj epizodi TV serije Vojna akademija (RTS, 2012) jedna kadetkinja (u vreme kad je Dragan Šutanovac bio ministar vojni), u sobi drži poster “Top gan”. Da li bi to baš bio i Vulinov vajb? Serija je imala u podtekstu težak zadatak – da u javnom mnjenju normalizuje partnerstvo sa NATO. Sve kontra od serije Moj rođak sa sela.

Nakon Top gana u SAD je znatno skočio broj prijava za mornaričku avijaciju. Na srpskom planu sličan uspeh napravila je Vojna akademija.

Miroslav Lazanski je za zagrebački Start napravio reportažu sa premijere Top gana u Los Anđelesu. Korona je odložila premijeru nastavka Top gana (opet Tom Kruz kao pilot Maverik) za leto ove godine. U oktobru bi trebalo da Srbija donese konačnu odluku o vojnom roku. Ili ipak samo o intenzivnoj pešadijskoj obuci? Bez koje teško da možemo vratiti Kosovo. Zar ne?

naslovna karakter broj 11