ZORAN PANOVIĆ ZA KARAKTER: NERVOZNI POŠTAR

zoran-panovic

ZORAN PANOVIĆ, u svojoj kolumni Aktivno čekanje, za novogodišnji KARAKTER, koji je na kioscima

zoran-panovic

Šta je ’prorekao’ Stiven Hoking, a šta je predvideo Davos

Forum u Davosu januara 2013. pogodio je sve trendove sem rata u Ukrajini, cene nafte i pojave Islamske države. Sve ono što se ubrzo desilo. Forum u Davosu januara 2015. nije predvideo razmere izbegličke krize i njen uticaj na EU. Davos 2016. bio je posvećen ’četvrtoj industrijskoj revoluciji’: Očekuje se da će u narednoj deceniji mašine sa veštačkom inteligencijom sedeti u odborima korporacija, prenela je tada agencija Rojters mondenska razmišljanja globalne elite.

Anketa među izvršnim direktorima svetskih kompanija, objavljena za Davos 2020. svrstala je klimatske promene i pitanja zaštite životne sredine tek na 11. mesto najvećih pretnji perspektivi rasta svojih kompanija. Zabrinutost ’broj 1’ bile su ’prekomerne regulative’ a prvih deset tema su obuhvatile i trgovinske sukobe država, nedostatak veština među radnicima i populizam u politici.

Jednostavno, Davos nije predvideo snagu pandemije i njene posledice. Zbog korone, Davos 2021. pomeren je za leto.

Stiven Hoking je još 2001. u Dejli telegrafu, ’prorekao’ da će svet stradati zbog ‘plantaža virusa’. Spas će, smatra on, biti u zvezdama. Do njih će ljudi stići, uveren je Hoking, i to ‘na način na koji putuju junaci serijala Star Trek’. Dakle, na vorp pogon.

Za mnoge ’nove godine’ nismo čitali znakove pored puta. Neki su bili i na filmu:  Obratite pažnju na ’Praznik u Sarajevu’ (1991) režisera Benjamina Filipovića po scenariju Abdulaha Sidrana. To je neka sarajevska varijanta ’Poslednjeg kruga u Monci’ – saga o šanerima i jalijašima.

Sve se dešava oko nove godine. Ali, čeka se nova 1992. I niko ne sluti rat u filmu. A neka strepnja se oseća. Vreme je dalo zlokobnu melanholiju koja sigurno nije bila namera autora. Hotel ’Holidej in’ još je u olimpijskoj inerciji, i niko tu ne nazire štab Radovana Karadžića i SDS.

Zašto je vreme za sarajevsku hevi kemp sevdah atrakciju iz osamdesetih

Nova godina u atmosferi korone je frustrirajuća. Pravo je vreme da pustite Nervoznog poštara – sarajevsku hevi kemp sevdah atrakciju iz osamdesetih: Zadnja strofa njihove ’Nove godine’ kaže: ’Pahulje bijele padaju, dijeca se njima raduju, pijani dajdža hoće da povraća, stara se godina nikada ne vraća’.

Kamo sreće da je tako.