ZORAN PANOVIĆ ZA KARAKTER: FEJK NJUZ

zoran-panovic

ZORAN PANOVIĆ, programski direktor Demostata, piše za KARAKTER

Demostat je nedavno uradio istraživanje sa fokus grupama o uticaju fejk njuza u Srbiji. Uticaj je ogroman, jer je fejk njuz povezan sa mentalitetom, stereotipima, kvazimitologijom, odnosno kafanskim tumačenjima politike i istorije. Preporuka je ista kao što bi je ministarka Zorana Mihajlović dala za energetiku – diverzifikacija izvora informisanja, dakle.

Počelo je u zoru pluralizma 1990. kad je Mila Štula na TV Beograd pročitala u Dnevniku da Vuk Drašković ima vilu na Ženevskom jezeru

To se tada nije zvalo fejk njuz, a počelo je u zoru pluralizma 1990. kad je Mila Štula na TV Beograd pročitala u Dnevniku da Vuk Drašković ima vilu na Ženevskom jezeru. Pa je Vojislav Šešelj rekao u Skupštini Srbije da je tadašnji lider DS Dragoljub Mićunović „jahao popa“. Paradoksalno, ali upravo je Šešelj ubrzo postao meta fejk njuza kad su njegovi politički protivnici tvrdili da nije Srbin već Hrvat, pa je Šešelj čak vodio novinare u Hercegovinu da dokaže poreklo, i moguće da je jedini Srbin koji za to ima valjda potvrde Crkve i SANU. Pred Peti oktobar Politika je „otkrila“ da Vojislav Koštunica živi sa devet mačaka. Doduše, nekad se u centrali DSS u Braće Jugovića u Beogradu zaista motao jedan mačak – mislim da se zvao Draža. Kad je Kolin Pauel nakratko sleteo u Beograd da bi Ružici Đinđić izjavio saučešće, čuo sam i sledeću teoriju – „Ma ne budi naivan, došao da pokupi Legiju“. I taj, i mnogi u „srpskom svetu“ veruju da je mistifikovani Stevo Krajačić (sa kojim su Srbi opsednuti) – rekao Slobodanu Peneziću Krcunu – nigde drugde nego baš u Jasenovcu – nismo vas dovoljno pobili.

Sreo sam mnogo ljude uverene da su Slobodan Milošević i Ivan Stambolić kumovi

Sreo sam i mnogo ljude uverene da su Slobodan Milošević i Ivan Stambolić kumovi pa tako i Slobin obračun sa Ivanom – od Osme sednice do surove likvidacije na Fruškoj gori tumače usudom srpskog kumovskog verolomstva. Od Miloša i Karađorđa pa naovamo. Ivan i Sloba jesu bili kolege iz „Tehnogasa“, Ivan jeste bio patron Slobi, ali nisu kumovi. A kad je 2008. u sukobu načelnika Generalštaba Zdravka Ponoša i ministra odbrane Dragana Šutanovca, predsednik Srbije Boris Tadić stao na stranu Šutanovca, teoretičari kumovskog usuda nisu primetili da je Boris stao na stranu svog kuma – jer on i Šutanovac zaista jesu kumovi.

Kao klinac sećam se i tipova koji su ono PUNK sa zidova tumačili kao (P)omozite (U)groženom (N)arodu (K)osova, dok ono A nije anarhija već Albanija. I sarajevska dvorana „Zetra“ je naravno „zelena transverzala“. Da je bilo društvenih mreža devedesetih, bilo bi samo gore.

Uostalom, teorema iz 1928. sociologa Vilijama Tomasa glasi: „Ako ljudi definišu situacije kao stvarne, one su stvarne po svojim posledicama“.

Share