ZAŠTO SE VUČIĆ UPLAŠIO PORAZA U BEOGRADU

nenad-calukovic

NENAD ČALUKOVIĆ, glavni urednik magazina KARAKTER

Aleksandar Vučić je izgleda odustao od Evrope, samo nas nije obavestio. Ne mislim samo na sve očiglednije okretanje ka, recimo, Kini ili Arapima, nego kako drugačije tretirati pomalo nemušto obrazloženje da neće potpisati zakon o istopolnim zajednicama, ukoliko bude izglasan u Skupštini Srbije.

Čekao je predsednik da “životni zakon” LGBT+ populacije prođe praktično celu proceduru i stigne do Vlade Srbije, a onda je iznenada spustio rampu. Navodno, mora da poštuje Ustav. I to onaj isti ustav koji svakodnevno krši.

Izgleda da će se obistiniti opservacije da je Vučić na vlast došao kao Evropljanin, a da će sa nje otići kao radikal

Opet je, čini se, Vučić sačekao rezultate istraživanja javnog mnjenja koji su pokazali da većinska Srbija, koja trenutno mahom glasa za naprednjake, nije dorasla modernim i civilizacijskim tokovima.

LGBT+ zajednica je ostala najblaže rečeno zatečena, posebno imajući u vidu entuzijazam koji je pokazala Gordana Čomić. Verovalo se da iza njenih napora stoji zapravo Vučić, okrenut, bar prikriveno, evropskim standardima, ali… Ministarka je svoj bunt iskazala indirektnom porukom Vučiću da nema tog ukaza kojim možete poništiti život. Ne znam kako je sve to podnela premijerka, ali posle Vučićevog odbijanja baš bi mi bilo neprijatno da sam Ana Brnabić. Možda bih i Vladu napustio. No, bilo je i gorih situacija, pa je ostajala u sedlu.

Vučić je svakako ovim gestom pokazao da će se izgleda obistiniti opservacije da je na vlast došao kao Evropljanin, a da će sa nje otići kao radikal.

Planirali su da od Srbije naprave (rusku) guberniju, ali Srbija sve više liči na (kinesku) provinciju

A dok su naprednjaci bili radikali nisu krili da od Srbije žele da naprave (rusku) guberniju. Kako, međutim, njihovo vreme na vlasti prolazi, Srbija sve više liči na (kinesku) provinciju.

 *****************************

Ko kaže da Vučić uvek laže? Sigurno nije lagao kada je konstatovao da je opozicija favorit na izborima sledeće godine u Beogradu. Bio bi politički apsurd da nije favorit posle Vesićeve vladavine. Zato i ujedinjenje sa Aleksandrom Šapićem. Doduše, želeo je Vučić da animira svoje birače iz straha od gubitka prestonice, ali ako opozicija ima negde šanse – onda je to zaista u Beogradu. Jedini uslov je da opozicioni korpus napravi dobru strategiju. Kao u partiji šaha. Ako vam je dobro otvaranje, onda ćete lako u završnici matirati protivnika. A ako “srušite kralja” u Beogradu, onda ćete lakše ostvariti pobede i u Novom Sadu i u Kragujevcu, i u Rudnoj Glavi i u Pukovcu.

A onda će i Vučić vrlo brzo prestati da igra šah na Andrićevom vencu.

 

karakter-naslovna