RADOMIR LAZOVIĆ ZA KARAKTER: STRAH REŽIMA – NADA GRAĐANA

radomir lazovic
RADOMIR LAZOVIĆ, aktivista Ne davimo Beograd

U prethodne dve godine u Beogradu je pokrenut veliki broj komšijskih borbi, peticija, malih građanskih protesta i drugih akcija otpora samovolji Srpske napredne stranke. Najčešće su građani stajali u odbranu svog neposrednog okruženja, ali bilo je i masovnih odbrana važnih prirodnih i javnih dobara od značaja za ceo grad i šire. Navešću samo neke od primera.

Građani su se u ogromnom broju odazvali pozivu Ne davimo Beograd da zaštitimo šumu na Košutnjaku, gde je skoro 30 hektara pod rizikom da ustupi mesto gradnji stambeno-poslovnog kompleksa. U odbranu jednog od najvrednijih kulturno-istorijskih spomenika u državi, Kalemegdana, stala je prvo stručna javnost na poziv udruženja Evropa Nostra, a zatim i šira, kako bi se odustalo od izgradnje gondole na ovom zaštićenom području. Još jedna jako važna mobilizacija bila je ona koju je RERI pokrenuo za protivljenje donošenju novog zakona o vodama.

Što se tiče komšijskih odbrana lokalnog karaktera, čini se da je pobeda građana u bloku 37, zatim kod škole na Zvezdari i u parku na Slaviji, gde su investitori zastali, donela svima preko potrebni optimizam da je moguće izboriti se za očuvanje komšiluka.

Međutim, ono što bi moglo izgledati kao dobra promena i pobeda građana koji i na specifičnim primerima, ali i sistemski zahtevaju da se njihove potrebe pri planiranju grada uvaže, ne bi smelo da se gleda van konteksta gradskih izbora koji nam se približavaju sledeće godine u aprilu.

Kako se izbori približavaju, režim je sve osetljiviji i spreman je da se povuče i sačeka. Međutim, opasna je zamka pomisliti da se od višemilionskih poslova odustalo

Režim nije ustuknuo pred dobrim argumentima ili naprasno razumejući da su građani u pravu, već zbog straha da bi ovo nezadovoljstvo moglo imati svoje direktne posledice na izborima. Građani nisu samo gunđali i sablažnjavali se na mrežama, već su se povezali u svojim komšilucima ili širom grada i napravili iskorak u organizovano nezadovoljstvo.

Ono koje uspe da prikupi i do stotinu hiljada potpisa peticije, koje ume da organizuje desetine štandova na ulicama, pokuca na stotine vrata u krajevima. Naprednjaci vrlo dobro znaju da prava opasnost po njihovu strukturu moći, dolazi iz stvarnog terenskog kontakta i povezivanja nezadovoljnih ljudi u ostvarivanju zajedničkog cilja. Dok god se mi oslanjamo na kontrolisane medije ili mreže, oni su mirni. Kad se okrenemo stvarnom ljudskom kontaktu i povezivanju, nastaje opasnost za njih.

Naprednjaci su dobro procenili da je vreme da se brutalna taktika obračunavanja sa protivnicima njihovih dilova promeni i ublaži. U prvom delu njihove vladavine videli smo medijsko blaćenje, tužbe ili fizičke napade na aktiviste i građane, što je donekle i danas prisutno, ali u mnogo manjem obimu. Kako se izbori približavaju, režim je sve osetljiviji i spreman je da se povuče i sačeka. Međutim, opasna je zamka pomisliti da se od višemilionskih poslova odustalo. Ne davimo Beograd je uspeo da sazna da je na tajnom sastanku sa državnim vrhom, investitoru obećan nastavak priprema za gradnju na Košutnjaku. Takođe, saznajemo i da su sve primedbe, a prikupili smo ih 12 hiljada, protiv gradnje na Slaviji odbijene i da se čeka povoljan trenutak za nastavak. Svakih par meseci imamo i izjave najviših funkcionera, da se od gondole nije odustalo, a to potvrđuju i naša saznanja.

Naprednjaci su svesni da su izbori za grad Beograd prekretnica i ne žele da rizikuju dodatnu mobilizaciju građana ili eskaliranje nekih od protesta u nešto što bi moglo dodatno da poljulja brod koji je već načet. Vrlo dobro znaju da sve što danas zaustave ili obećaju, mogu imati problema da nastave za par meseci.

Ali tamo gde leži strah kriminalne naprednjačke elite, počinje i nada običnih građana da će se naš grad osloboditi ove okupacije. Sve više je onih koji jasno prepoznaju gde leži odgovornost kada autobus kasni, kada nema parkinga, što se betonira park, privatizuje obala, ubija šuma, nema kanalizacije.

Na nama je da ovo nezadovoljstvo pretočimo u konkretna rešenja i nakon oslobođenja zaustavimo sve pomenute i slične štetne projekte i od Beograda napravimo dobar grad za sve.

naslovna-karakter-15