PATRIK LAZIĆ ZA KARAKTER: GLUMAČKA ETIKA

patrik-lazic

PATRIK LAZIĆ, pozorišni reditelj, piše za KARAKTER

Etika je skup načela moralnog ponašanja koja se zasnivaju na temeljnim društvenim vrednostima. Glumačka etika je skup načela moralnog ponašanja glumca. Glumac. Danas mnogobrojna populacija. Dolazi na naplatu ekspanzija raznoraznih akademija kao i ekspanzija želje brojnih mladih ljudi da budu glumci i glumice, iz najrazličitijih pobuda. Kakvi god da su njihovi motivi, umetnički ili manje umetnički, plemeniti ili manje plemeniti, jedno je sigurno: niko kod nas ne postaje glumac da bi se obogatio. Realno, ako išta znamo kad konkurišemo na prijemni, znamo da tu para nema i da, ako budemo imali sreće, moći ćemo tek pristojno da živimo. Ipak, unatoč protivljenju većine roditelja, mi insistiramo i upisujemo jer nas nešto drugo goni, nešto jače od nas. Sećate li se, kolege, šta je to?

Da li nam je baš najveći problem Miki Manojlović?

Malobrojni glumci imaju tu sreću da posle akademije budu primljeni na stalnu platu u neko pozorište. Onima kojima to i uspe, pozorišna plata je samo delomična sigurnost, zadovoljenje možda tek egzistencijalnih potreba, ali ne i mnogo više od toga. Tu ogromnu prazninu u novčaniku zadnjih nekoliko godina popunjava televizija, istovremeno praveći pakao svima nama ostalima u pozorištu koji ne snimamo. Napraviti podelu postalo je nemoguća misija, a producenti serija neretko su slabo raspoloženi da se dogovaraju oko termina jer, pobogu, oni imaju više love od pozorišta pa i ekskluzivno pravo na glumce. I dobro sad, da ne budem baš mnogo zajedljiv, nagledali smo se ovih godina raznih kamiondžija i aviondžija koji su se poigrali našim sudbinama, vrteli kolo sreće, pričali nam istine i laži, otkrivali tajne raznih loza, besneli, klanovali, avokadili, milevili. Legitimno. Voli narod, gleda narod.

Zaista nisam kulturfašista i ne delim umetnost na visoku i nisku. Ali kada vidim neka eminentna glumačka imena koja će da igraju u seriji o našem poznatom folk pevaču, ne mogu da se ne zapitam: kolege glumci, gde vam je crvena linija? Učestvovaćete u mistifikaciji i glorifikaciji lika i dela onoga koji godinama najodurnije vređa žene i LGBT zajednicu, koji kolege naziva prevarantima i narkomanima, motkom mlati fotografe, a voditelje želi da baca kroz prozor. Sve to ćete da pregovarate s producentom koji je pravosnažno osuđen za zloupotrebu službenog položaja i to preko novogodišnjih paketića i nećete da budete gadljivi na te dečje pare. Zaista ne verujem da ste baš toliko gladni. Hajde, kolege, da se začaš vratimo na onu nevinost i naivnost s kojom smo upisivali akademije želeći da menjamo svet. U međuvremenu smo shvatili da ne možemo baš da menjamo svet, ali da li moramo baš sva moralna načela da pogazimo? Jer šta je sledeće? Mitrović traži više desetaka glumaca za svoje pozorište. Da li nam je onda u celoj ovoj priči o glumačkoj etici baš najveći problem Miki Manojlović?

Share