NENAD ČALUKOVIĆ: ZAŠTO JE VAŽNO KO ĆE BITI MINISTRI KULTURE I EKOLOGIJE

nenad-calukovic

Resor kulture je jedino mesto u budućoj vladi koje ne sme da bude žeton za nečije namirivanje ili potkusurivanje, ako bar malo želimo da sačuvamo nacionalno dostojanstvo

Nenad Čaluković, glavni urednik magazina KARAKTER

Baš me interesuje ko će biti ministrar kulture. Ne očekujem ništa od Vučićevog personalnog rešenja za ovaj resor, ali će to ime najverodostojnije pokazati šta ova vlast zaista misli o budućnosti ove zemlje. To je zapravo jedino mesto u budućoj vladi koje ne sme da bude žeton za nečije namirivanje ili potkusurivanje, ako bar malo želimo da sačuvamo nacionalno dostojanstvo. Onaj najelementarniji zalog.

Potreban nam je, dakle, ministar kulture sa karakterom. Doduše, važno je i ko će biti na čelu portfelja za ekologiju. Uništili smo sve oko sebe, posledice će vrlo brzo doći na naplatu, nama ili našoj deci, svejedno. Neko mora stati na put našoj bahatosti prema životnom okruženju koje svakodnevno skrnavimo.

Potreban nam je, dakle, ministar ekologije sa karakterom. Većina ostalih resora je ionako deo političke igre, tako da je zaista svejedno ko je ministar policije, a ko ministar vojni.