NENAD ČALUKOVIĆ: SMRDLJIVA BAJKA

nenad-calukovic
NENAD ČALUKOVIĆ, glavni urednik magazina KARAKTER

Smrad se, nažalost, odavno širi Beogradom. Mislim, pre svega, na politički i medijski. Požar u Vinči poslužio je samo kao još jedna ilustracija da ova zemlja sve više podseća na „deponiju“ nemara, drskosti, bezobrazluka.

Iz dima nesnosnog i opasnog mirisa probijala se činjenica da je u političkom spektru već odavno pređena granica dobrog ukusa. Kancerogeni opiljci sa vinčanskog zgarišta kao da su potpalili  diletantizam i besprizornost pojedinih državnih činovnika. Deluje gnusno.

Sve je izvesnije da ćemo svedočiti ovakvoj ili sličnim reprizama reagovanja vlasti kako se budu bližili aprilski izbori. I to ne zbog jake opozicije, nego zbog njih samih. Vladajućima je u svakom slučaju najmanje bila potrebna Vinča, jer očigledno ne znaju ni kako da ugase „požar“ iz obližnjeg Ritopeka. Smrad se kao kašalj, jednostavno, ne može sakriti, ma koliko slušali bajke o blagostanju.

***

Najbolja vest za opoziciju ovoga leta bio je odlazak Boška Obradovića na čašu rujnog vina kod Aleksandra Vučića. Verujem da je sada svima jasno čemu je poslužio, recimo, onaj testeraški upad na RTS. Odmah nakon Šapićevog „utapanja“ u SNS – konstatovao sam da Obradović i Saša Radulović čekaju ispred Vučićevih vrata. I eto ih na kanabetu brže nego što sam očekivao.

***

Završena je još jedna olimpijada. Svaka čast svim našim sportistima koji su osvojili medalje, kao i onima koji su zauzeli četvrto mesto. Jedino me malo „izneverio“ selektor ženske odbojkaške reprezentacije. Kada su se prošli put vratili iz Japana, gde su odbojkašice trijumfovale na Svetskom prvenstvu, Zoran Terzić je zlatnu medalju poklonio predsedniku Vučiću. Moguće je da je sada pretpostavio da za šefa države nije bronzano odličje kada živimo u „zlatnom dobu“.

karakter-14

Karakter 14