NENAD ČALUKOVIĆ: I ŠTA ĆEMO SAD?

nenad-calukovic
NENAD ČALUKOVIĆ, glavni urednik magazina KARAKTER

Mora se biti pošten – Aleksandar Vučić uopšte nije naivan politički protivnik. Nakon decenije njegove vladavine, ma kako bila okarakterisana, nisam siguran koliko su oponenti ovog režima svesni Vučićeve prave snage, bez obzira na to što njegov rejting prirodno slabi, a međunarodna podrška se krnji. Pronikao u sve pore izbornog inženjeringa, Vučić će učiniti sve što je dozvoljeno, ali i nije – uključujući, recimo, funkcionersku kampanju, ogromnu pažnju u medijima, posebno sa nacionalnom frekvencijom, u odnosu na opoziciju, kao i izborne mahinacije – da ponovo osvoji apsolutnu vlast. Iskoristiće sve poluge moći, pre svega, da izbegne drugi krug predsedničkih izbora, ali i da zadrži vlast u Beogradu. Na parlamentarne izbore, utisak je, izlazi bez neke velike tenzije i euforije, očekujući očigledno trijumf.

Drugi krug bi doneo prijatno osveženje na političkom spektru, jer apsolutne pobede u prvom krugu, ma koliko bile zaslužene ili poštene, uvek nose šarm autokratije i diktature

Opozicija, realno, svoju šansu traži upravo u Beogradu, te verujući da je moguće da Vučić ostane ispod 50 odsto u prvom krugu u trci za šefa države. Na parlamentarnim se očekuje refleksija predsedničkih. Opoziciji kao najvažniji cilj ostaje kako motivisati što veći broj birača da izađu na izbore, jer su procene da je glasački basen naprednjaka limitiran. Glavni zadatak joj je, dakle, kako do 3. aprila probuditi apstinente; kako ih osloboditi straha od iskazivanja svoje volje; kako ih ubediti u značaj svakog glasa; kako promeniti njihove tvrde stavove o političkom zagađenju koje implicira njihovu nezainteresovanost za izbore. Posebno u situaciji kada je rat u Ukrajini prekrio većinu izbornih procesa i koji kao da je Vučiću “dobrodošao” u izbornoj kampanji da se još jednom nametne kao čuvar (ekonomskog) mira i stabilnosti, uzdajući se u zaborav birača na sve slabosti ili afere ovog režima u protekloj deceniji.

U svakom slučaju, pobeda opozicije recimo u Beogradu bila bi lekovita za ovo politički kontaminirano društvo. Drugi krug bi doneo prijatno osveženje na političkom spektru, jer apsolutne pobede u prvom krugu predsedničkih izbora, ma koliko bile zaslužene ili poštene, uvek nose šarm autokratije i diktature.

Glavni zadatak opozicije je kako promeniti tvrde stavove apstinenata o političkom zagađenju koje implicira njihovu nezainteresovanost za izbore

Sve je, ipak, neizvesno i izgleda da sve zavisi od odluke trenutno neodlučnih. Ono što je, pak, sigurno jeste da će se 3. aprila već u ponoć neko od političkih aktera upitati: “I šta ćemo sad?”. Ali i ozbiljan broj građana i građanki.