MARINA FRATUCAN ZA KARAKTER: UTOPIJA

MARINA FRATUCAN, novinarka N1 i urednica emisije Crvena linija, govori za KARAKTER

KARAKTER DRUŠTVA

Prestrašeno, podeljeno, osiromašeno, anestezirano, bez kritičke svesti, a sad već i bez sposobnosti da se odupre višedecenijskom kontinuiranom, narodski rečeno, ispiranju mozga i zatupljivanju, sa samo jednim manipulativnim ciljem – kako najlakše vladati amorfnom masom koja većinski ćuti, jer je se ne tiče, jer gleda svoja posla, iako ih često nema, jer više ne veruje nikome, ne samo drugima, već ni sebi. Ipak, dno se, čini se, još uvek nije dotaklo. Nažalost.

KARAKTER MEDIJA

Većinom podanički, neprofesionalan, lišen bilo kakvog kritičkog promišljanja, politički i ekonomski zavisan, uslovljen podilaženjem većinskim ukusima publike o kojima je neophodno raspravljati jer bi mediji trebalo da formiraju javno mnjenje, a ne javno mnjenje medije. Primarna i jedino moguća uloga medija u krajnje nefer medijskom ringu ostala je tako tek na nekolicini ovdašnjih medija i pojedinaca čiji će uspeh, u ovakvim, ne samo unutrašnjim, već i globalnim okolnostima, biti ako uspeju da bar neke od mlađih kolega uvere da, ipak, ima nekog, a možda i svakog smisla promišljati, preispitivati, pitati, insistirati na odgovorima, drugoj, trećoj i petoj strani, ne pristajati na kompromise i ne odustajati od istine, prava i pravde, ljudskosti i tolerancije koliko god idealistički i utopistički sve ovo zvučalo ove 2022.

KARAKTER VLASTI

Osiona, apsolutistička, kriminalizovana, centralistička, monopolistička, egocentrična… Spremna na sve zarad ostanka na vlasti, uočljivo naročito poslednjih dana. Moglo bi tako unedogled. Narod je, ipak, bira, više od deset godina. Zbog neslobodnih medija, nefer izbornih uslova ili su razlozi, ipak, i nešto drugačiji? Takva je jer su joj tako dopustili, a mi smo se nečinjenjem sa tim složili. I može joj se, čini se, i dalje veoma lako. Ko zna koliko. Naznake pada postoje. Kako će se i da li će je i ko pri slobodnom padu dočekati i koji karakter će tada ispoljiti još uvek je nepoznato, ili ipak savršeno poznato.

Osiona, apsolutistička, kriminalizovana, centralistička, monopolistička, egocentrična… Spremna na sve zarad ostanka na vlasti, uočljivo naročito poslednjih dana. Moglo bi tako unedogled. Narod je, ipak, bira, više od deset godina. Zbog neslobodnih medija, nefer izbornih uslova ili su razlozi, ipak, i nešto drugačiji

KARAKTER OPOZICIJE

Kalkulantska, ideološki nedefinisana, nedosledna, često neartikulisana. Dugo je nije bilo. Vraća se polako ili nam se to tek na trenutak učinilo. Građanima je potrebna i građani njoj. Nisam sigurna koliko joj je to jedan od važnih faktora pri donošenju “velikih” odluka. Mogla bi da ima potencijal, mogla bi da bude da se bez nje ne može, mogla bi da ide korak ispred, a ne tri koraka nazad, mogla bi da ne kalkuliše zbog onih na koje se svakako ne računa, mogla bi da ima jasan put, pa makar i onaj kojim se ređe i teže ide. Mogla bi i mogla je, ali nije. Da li još uvek može? Može. Uvek. Ali neće.

Mogla bi da ima potencijal, mogla bi da bude da se bez nje ne može, mogla bi da ide korak ispred, a ne tri koraka nazad, mogla bi da ne kalkuliše zbog onih na koje se svakako ne računa, mogla bi da ima jasan put, pa makar i onaj kojim se ređe i teže ide. Mogla bi i mogla je, ali nije. Da li još uvek može? Može. Uvek. Ali neće

karakter

Share