DUBRAVKA NEGRE ZA KARAKTER: KAD PAMETNO INVESTIRAŠ

Evropska investiciona banka je do sada ukupno uložila više od šest milijardi evra za projekte u Srbiji, od čega više od dve milijarde za mala i srednja preduzeća, čime smo pomogli očuvanju više od 320.000 radnih mesta

DUBRAVKA NEGRE, šefica Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, u svojoj stalnoj kolumni Moj film za novogodišnji Karakter

dubravka-negre

Kao ćerka jednog od preduzetnika, koji su među prvima registrovali privatnu firmu kasnih osamdesetih u Srbiji, imala sam priliku da iz prve ruke vidim probleme sa kojima su se biznisi suočavali tada, kao i danas, više od 30 godina kasnije.

I bilo je prilično izazovno naći nove klijente i redovno obezbediti plate za zaposlene u firmi moga oca koja se bavila projektnim inženjeringom. Ako pogledamo retrospektivno, setimo se koliko su protekle decenije bile turbulentne kada je Srbija prolazila kroz sankcije, drastične političke promene, ekonomsku krizu iz 2008. godine, kao, uz sve to, i prirodne nepogode. A danas smo i svedoci jedne strasne pošasti koja pustoši svet i odnosi ljudske živote.

Ova kontinuirana nestabilnost i neizvesnost zahteva dodatnu umešnost od svih koji se ohrabre da pokrenu svoj sopstveni biznis. I upravo život u takvim uslovima učinio je srpski narod još žilavijim i otpornijim, u okruženju gde je iznova potrebno nalaziti nova rešenja, menjati se, prilagođavati, napredovati… ili potonuti.

JEDNAKE PRILIKE 

ZA ZAPOŠLJAVANJE

Evropska unija je tokom prethodnih godina izgradila niz finansijskih i strateških instrumenata za podršku sektoru malih i srednjih preduzeća (MSP) koji ekonomske šokove po prirodi stvari teže apsorbuje. Svi ti fondovi namenjeni su upravo tome da se razvije njihova otpornost i podstakne inovativnost, digitalizacija, prošire poslovne aktivnosti, zadrže stara i otvore nova radna mesta. Često smo usmereni na ljude koji teže dobijaju prilike na tržištu rada zbog pripadnosti ranjivim društvenim grupama, jer želimo da pružimo jednake prilike za sve, posebno za mlade, kao i za preduzetnice. Svi pamtimo koliko nam je bilo teško da se izborimo za prvo radno mesto.

Samo u 2020. potpisali smo dve garancijske šeme vredne 70 miliona evra za Srbiju, kao i tri nova zajma za brži oporavak privatnog sektora

Zato je organizacija, na čijem sam čelu – Evropska investiciona banka – ove godine potpisala inovativni zajam koji je prvi takvog tipa u toku njenog višedecenijskog delovanja na ovim prostorima. U pitanju je kreditna linija dogovorena sa UniCredit bankom za preduzeća koja se obavežu da će dugoročno zaposliti i obučavati ljude iz osetljivih socijalnih grupa, a u odnosu na postignute ciljeve u tom smislu, dobijaće i finansijske podsticaje. Samo u toku 2020. godine, potpisali smo i dve garancijske šeme vredne 70 miliona evra za Srbiju, kao i tri nova zajma za brži oporavak privatnog sektora. EIB je do sada ukupno uložila više od šest milijardi evra za projekte u Srbiji, od čega više od dve milijarde za mala i srednja preduzeća, čime smo pomogli očuvanju više od 320.000 radnih mesta.

TRANSORMACIJA KAO 

USLOV ZA OPSTANAK

Novi Ekonomsko-investicioni plan Evropske komisije biće zamajac transformacije i razvoja privatnog sektora, jer će obezbediti garancije koji bi trebalo da mobilišu do 20 milijardi evra novih investicija u ovom regionu

Međutim, nove okolnosti zahtevaju i transformaciju privatnog sektora u pravcu digitalizovanog, zelenog i održivog poslovanja. Cilj je da globalna ekonomija smanji svoj negativni uticaj na životnu sredinu i ojača kako bi aktivnosti mogle da se nastave tokom kriza i prirodnih nepogoda. I novi Ekonomsko-investicioni plan Evropske komisije biće zamajac transformacije i razvoja privatnog sektora, jer će obezbediti garancije koji bi trebalo da mobilišu do 20 milijardi evra novih investicija u ovom regionu.

Za usvajanje novih ekonomskih modela neophodne su inovacije u koje je EIB samo u protekloj deceniji uložila više od 200 miliona evra u Srbiji

Ponosna sam na tri Naučno-tehnološka parka koji su postali druge kuće za mlade, inventivne preduzetnike koji vredno rade na razvoju softverskih proizvoda i usluga, novih IT rešenja i ostalih naprednih tehnologija

 

Za usvajanje novih ekonomskih modela neophodne su inovacije i u toj oblasti je EIB samo u protekloj deceniji uložila više od 200 miliona evra u Srbiji. Kao rezultat, iznikla su tri Naučno-tehnološka parka koji su postali druge kuće za mlade, inventivne preduzetnike koji vredno rade na razvoju softverskih proizvoda i usluga, novih IT rešenja i ostalih naprednih tehnologija. Na njih sam lično ponosna, jer je Srbija decenijama manjkala u infrastrukturi za podršku inovacijama koji bi našoj privredi dali novi zamajac i priključili je savremenim ekonomskim tokovima.

Sa druge strane, ova pandemija nas je još više naučila da bez digitalizacije i digitalizovanih procesa nema opstanka. U tu namenu smo u decembru potpisali najnoviji ugovor koji bi trebalo da podstakne 60 miliona evra novih ulaganja u preduzeća u Srbiji koja imaju za cilj da digitalizuju svoje poslovne procese. Ponosni partner u ovoj inicijativi nam je Raiffeisen banka.

Nadamo se da će ovakve, ali i buduće slične inicijative ohrabriti sve preduzetnike koji tragaju za neophodnim finansijskim sredstvima ne bi li razvili svoje biznise. Nadam se da oni danas imaju mnogo više mogućnosti, nego što je recimo to moj otac imao u Srbiji pre 30 godina. Moja satisfakcija utoliko veća sa obzirom na to da je u tome u velikoj meri doprinela i institucija koju predstavljam. Ovo je ujedno i ohrabrenje za sve biznise koji trenutno prolaze kroz veliku krizu da ne posustanu u ovim teškim momentima i prevaziđu je što je brže moguće, a mi smo tu da im svakako u tome pomognemo.

galeb-nikacevic