DANIJELA NESTOROVIĆ ZA KARAKTER: DA LI JE RIO TINTO OTIŠAO IZ SRBIJE?

DANIJELA NESTOROVIĆ, advokatica i jedna od osnivača Ekološkog ustanka, piše za KARAKTER

Dečija igra žmurke. Sećate se svi? Dok jedno dete broji recimo do 20, ostali pokušavaju da se sakriju što bolje mogu. Kada završi sa brojanjem, polazi da pronađe skrivenu decu. Kada nađe prvog igrača, trči do mesta gde je žmurilo i glasno izgovara njegovo ime. Ako uspe prvi da dođe do cilja, otkriveni igrač sledeći žmuri. Ukoliko, pak, sva deca koja su skrivena stignu pre igrača koji je žmurio, onda isti igrač ponovo žmuri.

Situacija sa ozloglašenom kompanijom Rio Tinto sve više podseća na gore opisanu dečiju igru. Premijerka Vlade Ana Brnabić je 20. januara izjavila da je poništena Uredba Vlade Srbije o prostornom planu posebne namene Jadar, kao i sva pojedinačna akta u vezi sa tim planom. Navodno su ispunjeni svi zahtevi ekoloških organizacija.

Ali da li je to zaista tako?

Ekološke organizacije su u ovoj igri sa Vladom izgleda bile deca koja žmure. Brojali smo do 20, krenuli da tražimo i činilo se da se Rio Tinto jako dobro sakrio. Skoro je nemoguće bilo pronaći ih. A onda posle samo dve nedelje od premijerkine objave, kreću uknjižbe prava vlasništva u katastru nepokretnosti na ime privrednog društva Rio Sava – firme ćerke Rio Tinta. Dolaze radnici Srbijagasa da uzorkuju zemljište sa privatnih parcela meštana sela Gornje Nedeljice, bez naloga, bez ikakvog pravnog osnova, a za izgradnju gasovoda za potrebe Rio Tinta.

Igra, dakle, i dalje traje. Meštani i ekološke organizacije shvataju da su izmanipulisani ili pokušani da budu izmanipulisani

Ogorčeni meštani su primljeni na sastanak kod premijerke gde im je obećano da će parcele čija je prenamena urađena iz poljoprivrednog u gradsko građevinsko zemljište biti ponovo vraćene u poljoprivredno. Da će poslati inspekcije na teren kako bi se ustanovila šteta na zemljištu i vodi, kao i da bi se pronašao način da se 528 bušotina na bezbedan način zatvore. I? Ništa ni od toga.

I premijerka se izgleda dobro sakrila.

Brojač je nervozan. Ne može da pronađe sakrivene, iako mu se čini da je upravo video krajičkom oka nekog od njih.

Igra, dakle, i dalje traje. Meštani i ekološke organizacije shvataju da su izmanipulisani ili pokušani da budu izmanipulisani. Premijerka je obećala i uradila sve kako bi narod povukla sa ulica. Kako bi sprečila blokade puteva. Negativna slika, pa još pred izbore?! To nikako nije smela da dozvoli. Obećala bi ona ko zna šta još samo da narod ne bude na blokadama ulica. Mora se održavati veštački stvorena slika „ekonomskog tigra“.

Premijerka je obećala i uradila sve kako bi narod povukla sa ulica i sprečila blokade puteva. A onda posle dve nedelje…

Rio Tinto nije otišao, niti ima nameru da ode iz Srbije. Ovo je samo loše režirana predstava za narod. SNS računa da će ponovo obmanom pobediti na izborima 3. aprila. I onda – šta im je teško da opet donesu bolju i lepšu uredbu za projekat Jadar. Doneće sve što treba kako bi zadržali Rio Tinto.

No, postoji i ta mogućnost da izbori prođu loše po SNS i tada će sve zaista isplivati na videlo. Tada će se konačno sve saznati: ko je šta potpisivao, ko je uzeo pare… I najvažnije od svega – ko je javno lagao narod.

Ono što je suština ove priče jeste: iako nismo znali gde ste se sakrili, našli smo vas. Trčimo do cilja i stižemo prvi. Moraćete sada vi da brojite. Žao nam je, tako to ide. Pravila su pravila, jednaka za sve.