Zrenjaninski socijalni forum i Građanski preokret: Linglong je razlog zbog čega će biti totalna kontrola izbora

Izvor: Danas Online / Foto: Pixabay

Predlog Odluke o mesnim zajednicama na teritoriji grada Zrenjanina koji će se naći pred odbornicima Skupštine grada Zrenjanina na sednici zakazanoj za petak, ukazuje na porast totalitarizma i nedemokratskih tendencija, upozoravaju Zrenjaninski socijalni forum i Građanski preokret.

„Prema predloženoj odluci, organi koji sprovode izborni postupak i koje bira skupština grada su izborna komisija, drugostepena izborna komisija i birački odbor, a nema proširenog sastava biračkih odbora“, navodi se u saopštenju i dodaje da se takvim rešenjem ukida mogućnost svih kandidata i njihovih predlagača da budu aktivno uključeni u kontrolu izbora, čime je povređeno pravo na jednakost u izbornom postupku garantovano Ustavom.

Oni tvrde da predloženom odlukom, gradska vlast Zrenjanina ukida većinske, a uvodi proporcionalne izbore u mesnim zajednicama, s očiglednom namerom da se umesto za osobe koje birači poznaju glasa za liste u čijem nazivu će biti imena partijskih lidera i državnih funkcionera.

„Takvo rešenje je besmisleno na nivou mesnih zajednica koje u slučaju Zrenjanina imaju po nekoliko stotina birača“, upozoravaju Zrenjaninski socijalni forum i Građanski preokret.

„Predložena oduka o mesnim zajednicama u Zrenjaninu, koja je rigidnija nego u svim drugim gradovima, predstavlja pokušaj Srpske napredne stranke da spreči institucionalne pobune lokalnog stanovništva. Vlast se odlučila na ovaj korak nakon što su joj odluke kojima na štetu građana čini ustupke kineskoj kompaniji Linglong nailazile na sve veće otpore po mesnim zajednicama“, zaključuju oni.