Vučić raspisao vanredne parlamentarne izbore za 3. april

aleksandar vučić
Izvor: N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je vanredne parlamentarne izbore u Srbiji za 3. april i doneo ukaz o raspuštanju Narodne skupštine. Ukaz stupa na snagu u trenutku objavljivanja u Službenom glasniku.

Prethodno je predsednik parlamenta Ivica Dačić u holu Doma Narodne skupštine potpisao odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupština gradova i opština, takođe za 3. april. Lokalni izbori održavaju se u Boru, Beogradu, Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci, Lučanima, Medveđi, Bajinoj Bašti, Doljevcu, Kuli, Kladovu, Majdanpeku i Sečnju.

Dačić će početkom marta, 90 dana pred istek madata Vučiću, raspisati i predsedničke izbore za isti dan.

Rokovi za izborne radnje počinju stupanjem na snagu ove odluke, i suštinski svi izborni rokovi počinju u isto vreme da teku, rekao je Vučić. Izbore za narodne poslanike, sprovešće organi za sprovođenje izbora i ova odluka stupa na snagu trenutkom objavljivanja u Službenom glasniku. Rekao je da je dosadašnji saziv Narodne skupštine uradio dosta, naročito po pitanju vladavine prava.

“Istovremeno pred nama su izbori za Narodnu skupštinu i za više loklanih samouprava. Pozivam građane da uzmu učešće u tim izborima, da kao zemlja pokažemo demokratski kapacitet i da pokažemo koliko je važno da prihvatimo planove i programe za budućnost, da bez obzira na različita mišljenja i planove – ta mišljenja i planove možemo da iznosimo na civilizovan način, poštujući jedni druge, i siguran sam da će voo biti još jedan korak u demokratsku i evropsku budućnost Srbije”, rekao je Vučić zahvaljujući Vladi

Najavljeno je i da će se sednica Republičke izborne komisije održati u 19 časova.