RIK neće saopštiti preliminarne rezultate nakon zatvaranja birališta

Izvor: Beta

Republička izborna komisija (RIK) nije večeras saopštila preliminarnu izlaznost na predsedničkim i vanrednim parlamentarnim izborima održanim danas u Srbiji, na poslednjoj planiranoj konferenciji za novinare održanoj u zgradi parlamenta.

Posle sednice koja treba da bude u ponedeljak u 20 sati RIK će saopštiti preliminarne rezultate izbora a do tada neće držati konferencije za novinare.

To se nije dogodilo nikada od 2000. godine do danas, javio je reporter N1.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da su u 20 časova zatvorena „većina biračkih mesta“ a da će svi koji su se do tada zatekli na biračkom mestu imati pravo da glasaju.

Dimitrijević je objasnio proceduru prebrojavanja glasova nakon zatvaranja izbornih mesta ali je naveo da će konačna izlaznost biti saopštena “u zakonom propisanom roku”.

Prema njegovim rečima, RIK će u ponedeljak posle 20 časova održati sednicu na kojoj će biti saopšteni preliminarni rezultati na osnovu do tada obrađenih biračkih mesta.

Ninić: Predsedniku RIK-a naređeno da ovako uradi

Advokat Ivan Ninić ocenio je na Tviteru da je RIK “odlukom odlukom da večeras ode u hibernaciju počinio najveći zločin protiv demokratije u poslednjih 30 godina.”

“Predsedniku RIK-a je naređeno da ovako uradi i on je bespogovorno to prihvatio! Ne postoje reči kojima ova sramota može da se opise! Da nisam bio i video, ne bih znao”, naveo je Ninić.

Share