Ponoš: Osuđujem invaziju, “necivilizovane” mere prema ruskim studentima

Izvor: Danas

Kandidat za predsednika Srbije koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije Zdravko Ponoš izjavio je da se zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta članica UN, da osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu i dodao da su “necivilizovane” mere usmerene prema ruskim studentima i to što se u nekim pozorištima i operama izbacuju dela ruskih autora sa repertoara.

Ponoš je za list Danas ocenio da sankcije ojačaju vlast, unesreće i osiromaše narod i formiraju negativnu emociju prema onima koji stoje iza tih sankcija.

On je dodao da je glasanje Srbije za osudu invazije u Generalnoj skupštini UN bio rezultat snažnog spoljnog pritiska.

“Sad režim grozničavo traži ‘tajm aut’ u izjašnjavanju o Ukrajini, ali ne zbog nacionalnih nego zbog partijskih interesa. Sve je u funkciji izbora. Kad bi dobili izbore, prevarili bi ili glasače ili Zapad. Neće imati priliku, jer će izgubiti izbore”, ocenio je Ponoš.

On smatra da Vlada Srbije treba da organizuje državne institucije i resurse na način da uspešno odgovore novonastaloj situaciji u Evropi.

Kada je reč o ukidanju zdravstvenih doprinosa, o kojima je govorio lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Ponoš je rekao da je neophodno reformisati zdravstveni sistem i da to nije ekonomsko pitanje.

“Reformom zdravstvenog sistema treba da se omogući pristup privatnim zdravstvenim ustanovama o trošku državnog zdravstvenog osiguranja. Tako bi se prevazišla čekanja na intervencije koje neki i ne dočekaju”, objasnio je on.