Obradović: Svaka žena na selu imaće posebnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu

Izvor: Beta / Foto: Printscreen

Predsednički kandidat koalicije Patriotski blok Boško Obradović izjavio je da je renoviranje porodilišta u Srbiji cilj politike koju vodi i da je to osnov porodične politike u državi.

„Cilj moje predsedničke kandidature jeste da svako porodilište u Srbiji mora biti hotel sa pet zvezdica“, rekao je Obradović novinarima u Pres centru UNS u Beogradu.

On je dodao da će kao predsednik obići sva porodilišta u Srbiji, renovirati ih i promeniti kadrovski i infrastrukturno izgled, kako bi svaka buduća porodilja izašla iz porodilišta sa najboljim mogućim sećanjem.

Lider pokreta Dveri, koji sa POKS Žike Gojkovića čini koaliciju Patriotski blok, rekao je da se koalicija zalaže da svaka majka četvrtog i svakog sledećeg deteta ima nacionalnu penziju, a da majka svakog trećeg dobije majčinski kapital u vrednosti od najmanje 20.000 evra.

“Svaka samohrana majka u Srbiji imaće poseban tretman i brigu ove države i naše socijalne i porodične politike. Svaka žena na selu imaće posebnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu, jer ono na čemu posebno insistiramo u svom programu jesu žene preduzetnici koje su u ovom trenutku diskriminisane u odnosu na druge žene zaposlene u javnom sektoru”, rekao je Boško Obradović.

Dodao je da će kao predsednik nastojati da svaka porodica u Srbiji dobije podršku države, a posebno parovi koji ne mogu da imaju decu.

“Ono na čemu insistiramo jeste zdravstvena politika, nova zdravstvena politika preventivnih pregleda”, rekao je on.

Obradović je naveo da će, ukoliko dođe na vlast, kao predsednik države smanjiti porez na zarade parovima koji stupe u brak, dok će sa svakim dobijenim detetom porez biti sve manji.

“Ali da bismo došli do te pronatalitetne politike i da bismo došli do tih mera podrške i porodičnim firmama, poljoprivrednim gazdinstvima – moramo pre svega da obezbedimo normalan porođaj za sve buduće majke i da obezbedimo uslove u srpskim porodilištima da oni budu zaista hoteli sa pet zvezdica i da svaka majka nema problem da ponovo trudnica i porodilja”, kazao je Obradović.

Potpredsednica pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković kazala je novinarima da je stanje u porodilištima u Srbiji najveći razlog za sve manje rađanja, dodajući da je od 2002. godine Srbija izgubila pola miliona stanovnika u negativnom prirodnom priraštaju.

Ona je kazala da su istraživanja “Centra za mame” pokazala da su trudnice i porodilje najviše nezadovoljne odnosu prema njima i načinom na koji su tretirane, tvrdeći često da su doživele akušersko nasilje.

Kako je dodala, porodilje se žale na omovalovažavanje, nedostatak empatije, a zatim i na nedovoljno informacija o svom i zdravlju svoje bebe, a tek kraju na nedostatak materijalnih uslova i loše hrane.

“Porodilišta u Srbiji se prema ženama odnose kao prema objektima”, kazala je Milenković Kerković, navodeći da aktuelna vlast nema dobru volju da renovira i pospeši rad 55 porodilišta u Srbiji.