Obradović: Nikada ne bih uveo sankcije Rusiji, nisam siguran za Vučića

Izvor: N1

Kandidat za predsednika ispred Patriotskog bloka Boško Obradović izjavio je u emisiji “360 stepeni” da nikada ne bi uveo sankcije Rusiji, kao i da naša država “nije i ne sme da bude na strani NATO-a , a protiv Rusije”. “Nikada ne bih uveo sankcije Rusiji, a nisam siguran za Aleksandra Vučića. Znam da ih neće uvesti do izbora, ali već posle izbora, videćemo šta i kako”, istakao je on.

On je rekao da bilbord na kome se nalazi zajedno za predsednikom Rusije Vladimirom Putinom nema veze sa predizbornom kampanjom, i da nije u funkciji izbora.

„Nema ništa na njemu što je u vezi sa izborima u Srbiji. Mi smo smatrali da je ovo važan geopolitički trenutak u kojem moramo da izrazimo solidarnost sa ruskim narodom i slogan koji je na njemu: ‘Srbi i Rusi braća zauvek’ je neka vrsta naše solidarnosti i podrške našem bratskom narodu“, istakao je on.

Dodaje da je Rusija u istoriji mnogo uradila za nas, kao i da treba “da stanemo uz Ruski narod koji je trenutno progonjen, u smislu da im se proteruju umetnici, studenti i da im se oduzima privatna imovina na Zapadu”.

On je ocenio rat u Ukrajini kao “jednu veliku tragediju”.

“Lično sam pogođen tom tragedijom i smatram da je to nepotrebno. Stradaju dva nama bliska pravoslavna naroda. Mi kao građani Srbije odlično znamo, pogotovo na današnji dan, šta znači biti bombardovan… Zato smo potpuno empatični i prema ruskom, i prema ukrajinskom narodu. Voleli bismo da se ovo što pre završi i da što pre dođe do mirovnih pregovora. Ali, nismo slepi kod očiju i vidiimo ulogu NATO pakta u svemu tome”, kazao je Obradović.

Prema njegovim rečima, sukob na području Rusije je izuzetno komplikovan, i misli da je značajni deo u sukobu “huškanje NATO pakta Ukrajinaca na Rusiju”.

“NATO neprestano vodi osvajačke ratove i Rusija je u jednom trenutku, verovatno, podvukla tu crtu”, ocenjuje lider Dveri.

Govoreći o odnosu Srbije prema ratu u Ukrajini, on kaže da bi ostao uzdržan u Ujedinjenim nacijama kada je bilo reči o Rezoluciji u Ukrajini.

“Smatram da je to jedna antiruska rezolucija, u skladu sa NATO interesima i Srbija nije i ne sme da bude na strani NATO-a , a protiv Rusije. Nikada ne bih uveo sankcije Rusiji, a nisam siguran za Aleksandra Vučića. Znam da ih neće uvesti do izbora, ali već posle izbora, videćemo šta i kako”, naglašava Obradović.

Upitan da kaže da li smatra da je vlast u Rusiji ili Belorusiji demokratska, odgovara da je politički nekorektno mešati se u unutrašnja pitanja drugih država.

“Ne volim ni kada se druge države mešaju u naša unutrašnja pitanja, pa tako nije red ni da se ja mešam u tuđa”, kazao je on.

Smatra da Srbija treba da se vrati u red starih, uređenih zemalja koje su monarhije.

“Povratak kraljevini bi bio raskid sa komunističkim nasleđem, i bio bi povratak kontinuitetu, nasleđu i istoriji. Republika nam je dala Tita i Vučića, i mislim da je red da je zemenimo”, smatra sagovornik N1.

On kaže da mu je ideja da bude poslednji predsednik Republike Srbije i da se zalaže da se ta funkcije ukine.

“Da pripremimo Ustavotvornu skupštinu u kojoj bi narodni predstavnici menjali oblik državnog uređenja i vratili se na predrevolucionarno stanje, pre nego što nam je monarhija ukinuta”, kaže Obradović i dodaje da treba da se otvori debata po državnom uređenju naše zemlje.

Na pitanje ko bi trebao da bude srpski monarh, odgovara da bi Kraljevski dom Karađorđevića, prema njihovim unutrašnjim pravilima, odredio prestolonaslednika.

On je pojasnio da se ne bi održavao referendum o promeni državnog oblika naše zemlje, već da bi se na izborima izabrala Ustavotvorna skupština, koja bi promenila Ustav, kao i državno uređenje, i da bi izabrani narodni predstavnici bili oni koji bi izglasali promenu oblika državnog uređenja.

Dolaskom Vučića  na vlast počela izdaja interesa na Kosovu

Komentarišući stanje na Kosovu, lider Dveri je ocenio da se “kod svih bivših jugoslovenskih elita nikada ne zna da li sukobe namerno izazivaju kako bi jedni druge održali na vlasti”. Međutim, podseća da je “Aljbin Kurti političar koji je veliki albanski nacionalista i da je spreman na sve, pa treba biti oprezan sa njim”.

“Ovo je poraz Vučića, jer je on tvorac Briselskog sporazuma, i on je verovao svojim kolegama pregovaračima iz Prištine. On je verovatno najgori pregovarač u novijoj političkoj istoriji srpske diplomatije, jer su Albanci dobili sve, a mi ništa”, ocenio je Obradović.

Dodaje da je sa “dolaskom Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića počela izdaja domaćih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji”.

“Vučić može da podnese ostavku i da kaže da mu je politika krahirala na Kosovu”, kaže sagovornik N1.

On je kritikovao Aljbina Kurtija i naveo da on “zavisi od odluka Zapada”.

“One (zemlje Zapada) na neki način uvek potpiruju malo tu vatru. I danas bi mogli da opomenu Kurtija da ne radi to što radi“, smatra on.

Na pitanje da li je moguće pobediti Vučića bez glasova desnice odgovara: “Odgovorno tvrdim, apsolutno nemoguće. Svi znamo dokle je dobacio Saša Janković na izborima 2017. godine. I to je realan maksimum građansko – demokratskog dela našeg političkog spektra. Dakle, bez patriotskog, desnog, konzervativnog, hiršćansko – demokratskog dela našeg političkog spektra nemoguće je skinuti ovu vlast. I to je bio predmet sporenja sa mojim kolegama iz opozicije”.

Govoreći o Ponošu, rekao je da se on svojevremeno zalagao za NATO standarde u Vojsci Srbije, kao i da “reč nije rekao protiv režima Aleksandra Vučića do pre dve godine”.

“Ja se ne sećam bilo kakve kritičke reči ovoj vlasti generala Ponoša osam godina pre toga. Imam prava na sumnju. Zato i hoću da otvorim debatu unutar protivkandidata Aleksandru Vučiću. Ko je zapravo prava opozicija i ko ima najviše šansi da pobedi Vučića u drugom krugu predsedničkih izbora… Samo dokazani patriota može da pobedi Aleksandra Vučića”, kazao je Obradović.

On je naveo da može da uđe slobodno na prostor Crne Gore, da je tamo letovao prošle godine, dok mu je na prostor Kosova i Metohije zabranjen ulaz tri ili četiri godine.

Vučić dnevno vrši jednu vrstu državnog puča na dnevnom nivou

Obradović je ocenio da su ovlašćenja predsednik Srbije u resoru ekonomije simbolična.

Zatim je u emisiji pročitao nekoliko članova Ustava koji definišu nadležnosti predsednika Republike po sadašnjem Ustavu.

“Nema otvaranja bolnica, auto-puteva, nema rešavanja pitanja socijalne ili poreske politike koja je u nadležnosti po našem Ustavu Vlade Srbije”, podsetio je Obradović i naglasio da “Srbija mora konačno da se vrati u ustavne okvire”.

Smatra da sadašnji predsednik stalno izlazi iz ustavnih okvira, i da “vrši jednu vrstu državnog puča na dnevnom nivou”.

Govoreći o korupciji u našem društvu, on je u studiju N1 TV pokazao knjigu koju je napisao o korupciji, čiji je naslov Kriminalni krugovi”.

“Sastoji se iz niza konferencija za medije koje sam držao u Skupštini Srbije i na kojima sam govorio o svim aferama ove vlasti “, podvukao je on.

Istakao je da “živimo u otvorenom kriminalu i korupciji”, kao i da “nijedna afera nije isterana do kraja”.

“Mi smo ljudi koji nikada nisu bili na vlasti. Koji nemaju afere. Neko ko nudi veoma konkretna rešenja, i neko ko nikada nije izdao, prevario ili krao. I to je veoma važno”, zaključio je Obradović.