MUP: Priča o broju promena prebivališta je serija organizovanih kampanja laži

Izvor: N1 / Foto: MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije demantovalo je navode Stranke slobode i pravde i njenih čelnika da je u prethodnom periodu veći broj građana sa prostora Republike Srpske promenio prebivalište i da su upisivani na pojedinim adresama na Opštini Vračar. U saopštenju je istaknuto da “u broju promena prebivališta u Beogradu nema velikih odstupanja u odnosu na prethodne godine”. MUP tvrdi da broj građana koji su promenili boravište “ne može da utiče na rezultate predstojećih izbora”.

Ocenjeno je da se radi „o seriji organizovanih kampanja laži“ koje imaju za cilj“ napad na MUP i da“ izazovu sukobe između Srba iz Srbije i Srba iz Republike Srpske“.

„Pored toga što im se od prirodnih migracija pričinjavaju veštačka doseljavanja, pojedinim predstavnicima političkih stranaka priviđaju se i nepostojeći brojevi u nekim ulicama, pa je tako Borko Stefanović u Novopazarskoj 6, koja ne postoji, video da je prijavljeno na desetine ‘lažnih SNS birača’“, ocenjuje se u saopštenju MUP-a Srbije.

Takođe se demantuju tvrdnje Stefanovića da u Novopazarskoj 43 i Maksima Gorkog 23 ima barem po 15 novoprijavljenih po stanu, i navodi se da je to “laž”.

“Na tim adresama od početka godine nije bilo ni jedne nove prijave prebivališta ili boravišta. Takođe, u Ulici Cara Nikolaja Drugog 72 prijavljeno je ukupno 7 lica, troje u januaru 2022. godine, a ne, kako Stefanović tvrdi, njih 20”, kažu iz MUP-a.

U saopštenju se dodaje da broj prijava prebivališta u Beogradu raste svake godine.

“Ukupan broj prijava prebivališta od 1. februara 2021. do 1. februara 2022. iznosi 107.956 lica, a u istom periodu 2019/20 bilo je 102.923, a 2018/19 godine 100.214 prijava prebivališta lica iste starosne strukture. Znači da se u Beogradu, na svim opštinama, u navedenom periodu 2021/22 prijavilo 5.033 lica, svih starosnih struktura, više u odnosu na 2019/20 i oni ne mogu da utiču na rezultate predstojećih izbora jer čine oko 0,3 odsto ukupnog biračkog tela u prestonici”, stoji između ostalog u saopštenju MUP-a.