Lutovac: Dačić je predsednik i nacionalističke i socijalističke stranke, a to je kobna mešavina

Izvor: Beta / Foto: YT Printscreen (N1)

Predsednik Demokratske stanke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da su Beograđani predložili nekadašnjeg diplomatu Vladetu Jankovića za gradonačelnika, navodeći da su „istraživanja pokazala da je on taj koji će predvoditi pobedničku listu u Beogradu“.

„Vladeta Janković nije desničarski kandidat. On je kandidat saveza stranaka, udruženja, sindikata koji su različitog ideološkog i programskog profila.  Svi mi stavili smo naše razlike po strani u želji da Srbiju učinimo uređenom demokratskom državom, a kada to učinimo sučeljavaćemo naše ideje i programe na slobodnim i poštenim izborima“, rekao je Lutovac za današnji list Nova.

Prema rečima predsednika DS, za Jankovića „neki tvrde da je desničar iz neznanja, neki iz malicioznosti“. „Ivica Dačić zna da to nije tačno, ali malicioznost je njegov zaštitni znak. Istovremeno, on je predsednik stranke koja je i nacionalistička i socijalistička. Istorija nas uči da je nacional-socijalizam kobna mešavina“, rekao je Lutovac.

On je naveo i da Zdravko Ponoš „ni u jednom trenutku nije bio sporan kao kandidat“ na predsedničkim izborima.

„Sporan je bio način na koji je predložen, jer je to očigledno izazvalo negativnu reakciju i kod onih kojima on nije sporan ni u kakvom smislu. Ali ne mislim da je savez bio doveden u pitanje, jer smo odgovorni ljudi, svesni činjenice da je javni interes ispred svih grupnih i pojedinačnih interesa“, rekao je Lutovac.

Na pitanje gde je sada DS, koji obeležava 32 godine postojanja, on je rekao da je to danas stranka „za koju se glasa iz uverenja, a ne zato što je manje loša od drugih“.

„Potpuno je revitalizovana u kadrovskom pogledu. Na njenom čelu su ljudi od integriteta, profesionalno ostvareni i posvećeni javnom dobru. Takvi su i svi članovi koji su ostali uz stranku uprkos svim nedaćama i problemima sa kojima smo suočeni“, rekao je Lutovac.