Lazović: Kandidat mora biti oličenje suprotnosti i Vučićevoj kleptokratiji i desničarskim tendencijama

Izvor: Danas / Foto: Printscreen N1

Najbolje bi bilo da smo imali zajedničkog kandidata opozicije. Mi smo to još u septembru prošle godine uputili kao razrađen predlog svima, ali druga strana nije pristala, kaže Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd, u odgovoru na pitanje da li će predizborna koalicija “Moramo”, čiji je NDB deo, imati svog predsedničkog kandidata ili kandidatkinju.

„Sada imamo situaciju da je jedan veliki deo političkog spektra nezadovoljan izborom konzervativnog kandidata, kome su veoma bliske desničarske ideje. Zato mislim da je važno da postoji još jedan kandidat ili kandidatkinja koja zastupa ideje bliske zelenim i levim politikama. Na ovaj način bi svi građani imali za koga da glasaju, povećala bi se izlaznost i došli bi do toga da Vučić ne može da pobedi u prvom krugu. Naravno, podrška kandidatu koji uđe u drugi krug se za nas podrazumeva. Da li ćemo mi predložiti ili ćemo podržati nezavisnog kandidata koji nam je programski blizak, nije toliko bitno“, rekao je Lazović u intervjuu za Danas.

Dodaje da su u stalnom kontaktu sa predstavnicima Skupštine slobodne Srbije i da su neki od pojedinaca iz te organizacija na listama koalicije „Moramo“ za republičke i gradske izbore.

“Izdvojio bih doktora Radeta Panića, profesorku Ljiljanu Tomović ili poljoprivrednika Dragana Kleuta i zahvalio bih im se na podršci”, naglasio je Lazović.

Smatra da je, ukoliko želimo da sprečimo Aleksandra Vučića da pobedi u prvom krugu, potrebno da se ubedi što veći broj ljudi da izađe i glasa.

“Ukoliko je Zdravko Ponoš dobar kandidat za desničare i konzervativnije glasače, postavlja se pitanje ko predstavlja one kojima su bliske zelene i leve ideje. Potreban nam je kandidat ili kandidatkinja koja će na glasanje izvesti sve one ljude kojima je stalo do socijalne pravde, zdrave životne sredine i demokratije, a posebno u društvu koje je predugo gaženo autokratskom čizmom jednog čoveka. Ukoliko budemo u prilici, mi ćemo ili predložiti svog kandidata ili kandidatkinju ili ćemo podržati nezavisni predlog koji dolazi iz ovog programsko-ideološkog polja, kako bismo doprineli smeni kriminalnog režima”, ističe.

Lazović kaže da još uvek razgovaraju sa partnerima i potencijalnim kandidatima, ali da su blizu odluke.

“To mora biti osoba koja može da se suprotstavi devastaciji i naše prirode i naših institucija i vrednosti društva. On ili ona mora biti oličenje suprotnost i Vučićevoj kleptokratiji i desničarskom tendencijama, kojih je u našem društvu zapanjujuće mnogo. To mora biti neko ko nema teret prošlosti i nije učestvovao u siromašenju našeg društva. Mora biti istinski borac za zdravu životnu sredinu, demokratiju i bolji život svih građana”, zaključio je Radomir Lazović.