Ko je najavljivao, a ko odustao od trke za predsedničke izbore

Izvor: N1

U ponoć 13. marta je istekao rok za predaju kandidatura za predsedničke izbore 3. aprila. U izbornoj trci će učestvovati osam kandidata, nešto manje nego na izborima pre pet godina kada ih je bilo 11.

Za mesto na Andrićevom vencu ove godine su kandidovane i tri žene, za razliku od 2017. godine, kada nije bilo ni jedne.

Dilema ko će biti kandidat naprednjaka za predsednika Srbije, ako je uopste takvog premišljanja i bilo, je rešena. Aktuelni predsednik Aleksandar Vučić kandidat je SNS-a i za predstojeće izbore, a prikupili su 150.000 potpisa birača.

Zdravko Ponoš je u opozicionom bloku izazvao brojne polemike ali je “Ujedinjena Srbija” stala iza njega kao predsedničkog kandidata. Prikupili su 11.786 potpisa.

Da je Miloš Jovanović “Nada” za Srbiju veruju u istoiomenoj koaliciji. Potvrdu njegove kandidature svojim potpisom je dalo 11.232 birača.

Sa skoro 12 hiljada potpisa (11.870) građana, svoju kandidaturu su 6. marta predali Zavetnici. Njihova kandidatkinja je očekivano Milica Đurđević Stamenkovski.

Koalicija “Moramo” neko vreme kalkulisala da li će podržati nekog od već promovisanih kandidata opozicije. Odlučili su ipak da profesorka Biljana Stojković bude njihova kandidatkinja (10.585 potpisa).

Za poziciju predsednika Srbije takmičio se i pre pet godina ispred pokreta Dveri. Boško Obradović je ove godine kandidat Patriotskog bloka.

Dva sata pre isteka roka, 12.500 potpisa Republičkoj izbornoj komisiji je predao Miša Vacić – kao kandidat Srpske desnice.

Pred istek roka predata je i kandidatura još jedne žene. Suverenisti su odlučili da njihova kandidatkinja bude Branka Stamenković.

Iako ranije najavljivani, neki u trku za mesto na Andrićevom vencu ipak neće ići.

Umesto potpisa, Mlađan Đorđević iz pokreta Oslobođenje je u RIK doneo prazne kutije i nalepnice sa likom Aleksandra Vučića. Veruje da su predstojeći izbori farsa.

Samokandidovao se u programu N1 televizije a onda optimistično najavljen kao predsednički kandidat pokreta “Da se struka pita”…Srđan Škoro ipak neće pred birače jer nije prikupio novac za kampanju.

Koalicija “Ajmo ljudi” je najavila i za pola dana povukla kandidaturu profesora Dragoslava Šumarca. Kako je pojašnjeno – zbog izostanka potpune podrške koalicionih partnera i prekratkog roka za skupljanje potpisa.

Redni broj koji će kandidati imati na glasačkom listiću biće utvrđen žrebom na sednici Republičke izborne komisije – najkasnije do 18. marta.

Share