Kako su opozicioni kandidati i kandidatkinje počeli kampanju

Zdravko Ponoš, kandidat koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije, je u televizijskim nastupima, objavljivao po dva imena svojih savetnika. U njegovom savetničkom timu trebalo bi da se nađu i ljudi koji su bili u građanskom udruženju Skupština slobodne Srbije, kao i druge poznate ličnosti.

Tako je dosad objavio da će ga u kampanji savetovati Gordana Matković, bivša ministarka u Vladi Zorana Đinđića, Dragan Delić, infektolog i nekadašnji direktor Infektivne klinike, reditelj Srđan Dragojević i pisac Siniša Kovačević, profesor Čedomir Čupić, akademik Dušan Teodorović i genetičar Miodrag Stojković, te reditelj Stefan Filipović, Sofija Mandić, pravnica, kao i privrednik Zoran Drakulić.

Koaliciju Ujedinjeni za pobedu Srbije čine Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, sindikat Sloga i više drugih udruženja.

Prikupljanje potpisa za Ponoševu kandidaturu počelo je odmah po raspisivanju izbora 2. marta, i predstavljeno je kao veliki događaj u kampanji.

Biljana Stojković, kandidatkinja koalicije Moramo za predsednicu Srbije, u ponedeljak počinje sa prikupljanjem potpisa. Ona je i predsednica udruženja uglednih ličnosti Skupština slobodne Srbije i kaže da ima podršku ove organizacije.

Za portal Nova, Stojković je rekla da će u njenom timu biti profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić i advokat Božo Prelević, kao i Vida Petrović Škero, bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije i predsednica Centra za pravosudna istraživanja.Kada je reč o zdravstvenim pitanja, Stojković će savetovati epidemiolog Zoran Radovanović i Rade Panić, anesteziolog i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta.

Ekonomski deo tima čine dr Božo Drašković, koji je bio član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, i profesorka Ekonomska fakulteta Danica Popović. U njenom timu su i poljoprivrednici okupljeni oko Dragana Kleuta, kao i Ljiljana Tomović, profesorka na Biološkom fakultetu, a tu je i teolog prof. dr Rodoljub Kubat. O medijskim pitanjima konsultovaće se sa novinarima Nedimom Sejdinović i Duškom Medićem, a u tim je i urbanista dr Tomislav Đorđević. Koaliciju Moramo čine Ekološki ustanak, Ne davimo Beograd i Akcija, odnosno Zajedno za Srbiju.

Kandidati desne opozicije za sada vode klasičniji vid kampanje, u kome naglasak stavljaju na akcije i susrete sa biračima.

U tome vremenski prednjači Miloš Jovanović, kandidat koalicije NADA koji već skoro pola godine nastupa na tribinama i na javnim skupovima.

Koaliciju NADA čine DSS i frakcija POKS.

Sličan nastup ima i Boško Obradović, lider Dveri, koji nastupa kao kandidat ispred Patriotskog bloka, u kome je druga frakcija POKS, i više manjih udruženja.

Milica Đurđević Stamenkovski, kandidatkinja Srpske stranke Zavetnici, ima zapažene medijske nastupe, njen izborni štab redovno šalje saopštenja o akcijama i aktivnostima, počev od skupštine stranke pre par nedelja, kada je njena kandidatura proglašena. Đurđević Stamenkovski je tako na primer, predala pismo delegaciji Evropske unije u Beogradu, protestujući zbog zabrane signala ruskih medija RT i Sputnjik u EU.

Branka Stamenković, kandidatkinja koalicije Suverenisti, čija kandidutra je poslednja proglašena, uglavnom nastupe ime na društvenim mrežama. Koaliciju Suverenisti čine stranke Dosta je bilo i Zdrava Srbija, kao i udruženje Živim za Srbiju.

Share