Jovanović: Nikakva osuda Rusije ne dolazi u obzir, ne sečem granu na kojoj sedim

Izvor: N1 / Foto: Printscreen N1

Predsednik DSS i predsednički kandidat Miloš Jovanović izjavio je u emisiji “360 stepeni” da ne osuđuje poteze Ruske Federacije jer bi to prema njegovom mišljenju “bilo protivno našim nacionalnim interesima”. “Što se tiče koalicije NADA i mene kao kandidata za predsednika, nikakva osuda Ruske Federacije ne dolazi u obzir. Neću da sečem granu na koju sedim. Rusija je naš važan spoljnopolitički partner, to nam je saveznik u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija gde drži nama stranu”, istakao je on.

Podsetimo, dok su oči čitavog sveta uprte su u Ukrajinu, Srbija nema zvaničan stav po tom pitanju, iako je počeo rat, i to u Evropi. Dok čekamo da državni vrh kaže šta misli, u Srbiji se pripremaju izbori i kampanja je već počela.

Jovanović je nedvosmislen po pitanju stava oko sukoba Rusije i Ukrajine.

“Što se tiče koalicije NADA i mene kao kandidata za predsednika, nikakva osuda Ruske Federacije ne dolazi u obzir. Još manje nekakve sankcije ili pridruživanje nekakvim sankcijama. Rusija je naš važan spoljnopolitički partner, to nam je saveznik u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija gde drži nama stranu”, istakao je Jovanović.

Dodaje da “mi moramo da pratimo naš nacionalni interes”, kao i da “srpska politika mora biti odgovorna”.

“Imate situacija da je jedna velika sila, koja vam je prijatelj u međunarodnim odnosima, i bez koje ne bi mogli mnogo toga da držite kada su u pitanju odbrane nacionalnih interesa, učinila nešto, i ne treba da je osudite”, napominje on i procenjuje da “od nas niko neće tražiti da priznamo Donjecku Narodnu Republiku i Luganjsku Nardonu Republiku.

Podvlači da “bilo kakva osuda Ruske Federacije ne ide nama u prilog”.

“Možemo da pričamo o međunarodnom pravu, ali da budemo poslednja država koja priča o njemu kada ga svi krše je iluzorno, a da ne kažem nešto grublje – malo glupo. Nisam da sečemo granu na koju sedimo”, kazao je Jovanović.

Slaže se sa konstatacijom da su i investicije Evropske unije deo nacionalnog interesa, ali napominje da “ne bi stavljao u isti nivo nešto što je istorijska vertikala ovog naroda i identitet, i novac”.

Kaže da živi kao “svi drugi građani ove zemlje”, kao i da mu je “bitno da ima pristojnu platu i da mu deca mogu da se zaposle kada odrastu”.

“Nemojte da sumnjate da nismo osetljivi na taj deo priče, koji je jako važan. i investicije, ekonomski razvitak i privreda. Potpuno sam podjednako zainteresovan kao i svi drugi građani. Svi živimo od plate, i svi ćželimo da bolje živimo i to nije sporno. Ali, EU se neće širiti u dogledno vreme, to su decenije, jer je u ozbiljnoj krizi”, naveo je Jovanović.

Ističe i da je jedan od uslova za prijem u EU naše prihvatanje secesije Kosova i Metohije.

“Zar stvarno neko misli da će Srbija biti primljena u Evropsku uniju, uz svu onu harmonizaciju prava koju mora da učini u svim sistemima, a da ne uradi ono što je uradila jedna Nemačka, i jedna Francuska, a nekada i Velika Britanija – da prizna secesiju Kosova i Metohije. Nema trika, nema nikakve šanse da se to desi”, poručio je gost N1.

Ipak, kaže da nas to ne sprečava da imamo najbolje moguće odnose sa zemljama Evropske unije, da trgujemo sa njima i da putujemo, jer je to u “obostranom interesu”.

Na pitanje da li je njegova politika kontinuitet politike njegovog naslednika Vojislava Koštunice od 2006. godine, kada je Srbija potpuno energetski postala zavisna od Ruske Federacije, on odgovara: “Pa Srbija je i pre toga bila zavisna. Srbija uvozi gas iz Ruske Federacije, kao i dobar deo Evrope”.

“Dobili smo neku vrstu energetske bezbednosti, koja isto može da se meri novcem u nekom trenutku”, smatra on.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji, kaže da su “naprednjaci ovu državu pretvorili u partijsku”, kao i da je to “apsolutno nedopustivo”.

Međutim, hvali gasovod i ističe da ćemo i u budućnosti imati redovno snabdavanje gasom, kao i preferencijalne cene.

Konstatuje da će ovaj rat svim zemljama, pa i nama, uvesti nestabilnost, a da nama i našoj državi “to ne treba”.

“Imamo nešto malo više državničke istorije i nešto malo slavnijih bitaka”

Jovanović smatra da Srbija “ima malo slavniju istoriju” od zemalja u susedstvu, “nešto malo više državničke istorije i nešto malo slavnijih bitaka”.

“To je činjenica. Ali, to ne znači da ne poštujem jednog Krležu, i ne znači da neću poštovati teritorijalnu celovitost svih tih država. Ne znači da su ne bih poštovao njihovu kulturu”, napomenuo je sagovornik N1.

Ocenjuje da Srebrenica “nije genocid” i ističe da “ne želi da prihvata nametnute krivice i lažne kvalifikacije”.

“To je čista politika i međunarodni odnosi koji su prevagnuli. Ali nisam ponosan na to. Kako neko može biti ponosan na tako nešto”, zapitao je Jovanović.

Kritikuje rad Haškog tribunala i kaže da nije ponosan na zločine, ali podseća i da su zločini “činjeni protiv nas”.

“Niko neće pustiti suzu nad srpskim žrtvama. I ako mi ne pričamo o tim žrtvama, neće imati ko da priča. Nemam ja problem da čistim u kući i ispred svog dvorišta, ali nemojte od mene da zaboravim na sve zločine koji su činjeni nad Srbima”, naglašava predsednik DSS-a i budući predsednički kandidat koalicije NADA.

Kaže da Srbiji fali neko ko će podjednako biti patriota i rodoljub, “ali koji će umeti da poštuje pravnu državu, i koji mora da shvati značaj propisa i procedure”.

Jovanović je o podeli koalicije NADA rekao da je “bilo turbulencije u POKS-u kao i da nije mogao da utiče na rasprave u smislu smirivanja tenzija” u okviru pomenute političke organizacije.

“Žika Gojković je odlučlio da napusti koaliciju NADA sa par saboraca. Ja smatram da je bolji veći deo POKS-a svakako ostao u koaliciji NADA, i to se videlo i po skupljanju potpisa. Ali, ništa neću ružno reći o tom manjem delu i o Žiki Gojkoviću. Imali smo pristojnu saradnju”, rekao je Jovanović.

On je otkrio da je u kontaktu da bivšim predsednikom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom.

“Ne često, čuli smo se pre mesec i po dana, ali čuli smo se. Više ne pričamo o praktičnoj i scvakodnevnoj politici, čuli smo se u ovom slučaju u vezi sa mojim akademskim člankom, značenjima vojne neutralnosti Srbije. Bilo mi je stalo. On ga je pročitao, i komentarisao, i ja ga dosta citiram. Ima dosta rečenica koje su su se pokazale kao tačne za budućnost”, naveo je Jovanović i dodao da nije tražio podršku za predsedničku kandidaturu od Koštunice.