Istraživanje: Zdravko Ponoš i Božo Prelević imaju skoro jednake šanse kao kandidati

Izvor: Nova.rs / Foto: Printscreen

Među političarima i nestranačkim ličnostima koji pominjani kao potencijalni opozicioni predsednički kandidati najbolje stoji ekonomista Miodrag Zec, dok je najslabije ocene dobio lider SDS Boris Tadić, pokazalo je istraživanje koje je poručila Stranka slobode i pravde. Isto istraživanje pokazuje da su Zdravko Ponoš i Božo Prelević praktično izjednačeni, a obojica su bolje ocenjeni od Miroslava Aleksića.

Reč je o poslednjem istraživanju koje je urađeno na uzorku od 1.200 ispitanika. I ovi rezultati, kao i oni koje je dobila Nova srpska politička misao, pokazuju da su se anketirani najpozitivnije izjasnili o Miodragu Zecu. Međutim, ostali rezultati se donekle razlikuju, navodi Nova.rs.

Prema istraživanju koje je naručila stranka Dragana Đilasa, Miodrag Zec ima najmanje negativnih ocena – 19,4 odsto i najviše pozitivnih – 17,9 odsto. U isto vreme najveći broj anketiranih u odnosu na ostale kandidate – 54,8 odsto izjasnilo se da “ne zna” ili je bilo “bez odgovora”.

Posle Zeca, najviše pozitivnih ocena ima Zdravko Ponoš – 13,2 odsto, dok se o Boži Preleviću na isti način izjasnilo 12,1 odsto ispitanika.

Prelević sa druge strane ima više srednjih ocena – 13 odsto naspram Ponoševih 11,9, a imaju podjednak broj negativnih ocena – 26,4 procenta.

Nešto slabije stoji Miroslav Aleksić, prvi potpredsednik NS. Prema istraživanju NS, o njemu se negativno izjasnilo 29,2 odsto ispitanika, dok ga je 10,5 odsto pozitivno ocenilo. Oko 9,6 odsto njih dalo mu je srednju ocenu “dobar”.

Među potencijalnim predsedničkim kandidatima u ovom istraživanju najlošije je ocenjen Boris Tadić, lider SDS i bivši predsednik Srbije, koji je dobio čak 72,2 odsto negativnih ocena, naspram 4,7 pozitivnih. Srednju ocenu mu je dalo 17,5 procenata ispitanika.

Kandidatura Ponoša gotovo izvesna

Gotovo je izvesno da će od pomenutih u predsedničku trku ući Zdravko Ponoš, član NS, koga je predložio SSP. I njegova matična stranka – NS, uprkos višemesečnim protivljenjima, u subotu je odlučila da ga podrži.

Na sednici Predsedništva istu odluku doneo je i DS. Ta stranka je prvobitno predložila Miodraga Zeca, ali on neće biti predsednički kandidat. Kako je objasnio lider te partije Zoran Lutovac, Zec je imao uslove koji nisu mogli da budu ispunjeni.

O podršci Ponošu večeras odlučuje Skupština slobodne Srbije, koja je svog člana Božu Prelevića videla kao predsedničkog kandidata. Kada je postalo izvesno da on neće dobiti podršku koalicije oko SSP, DS i NS, ta organizacija je saopštila da “povlači njegovu kandidaturu”.

U SSS su nezadovoljni načinom na koji je Ponoš predložen za predsedničkog kandidata, navodeći, između ostalog, da po istraživanju (NSPM, prim.aut) od njega bolje stoji Prelević.

O kandidaturi ozbiljno razmišlja i Boris Tadić, lider SDS. On je u intervjuu za naš list rekao da će odluku saopštiti u najskorije vreme.

“Prvi sam najavio mogućnost kandidature još proletos i sve vreme govorim da ću tu odluku doneti spram procene da li drugi kandidati mogu ne samo da pobede Vučića, već i da donesu stvarne neophodne promene i suoče se sa ogromnim izazovima koji će ostati posle ove vlasti. Za to će biti potrebno mnogo više kapaciteta od kapaciteta medijske promocije. Zato nije čak ni ključno u ovom trenutku koliki je nečiji rejting, već koje prirode i na čemu je zasnovana ta podrška”, naveo je Tadić, prenosi Nova.rs.