Đilas: Uvešćemo zakon o poreklu imovine, RTS će biti u službi svih građana

Izvor: FoNet, Beta

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je na Radio-televiziji Srbije da će, kada se promeni vlast, biti uveden zakon o poreklu imovine, kao i da će RTS da bude u službi svih građana.

Đilas je predstavio izbornu listu „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“, navodeći da se oni zalažu za prestanak podela, prestanak mržnje, bolji život, stabilnost.

„Pravda i ekonomska stabilnost. To je jaka domaća privreda, domaći preduzetnici“, rekao je Đilas i dodao da se zalažu za vraćanje „otetih penzija“.

Prema njegovim rečima, nijedna privreda se nije razvila na stranim investicijama.

Lider SSP je rekao da gostuje na RTS-u prvi put nakon gotovo četiri godine.

“Nismo protiv stranih investicija, ali mora da bude po našim pravilima, da plate budu dostojne čoveka. Da država pomogne domaćim preduzetnicima, da smanjimo doprinose na plate, ukinemo parafiskalne namete, da inspekcija bude savetnik. Svaki investitor strani koji prihvati naša pravila biće prihvaćen”, rekao je Đilas.

Naveo je da je ekonomski patriotizam nešto za šta se stranka na čijem je čelu zalaže već dve godine.

“Plate će biti veće 12 odsto. Moraju da porastu plate, ko ima 40.000 imaće 44.800. U prodavnici će kupiti više, puniće se budžetska kasa. Imate situaciju da ljudi nemaju overenu zadravstvenu knjižicu, sutra neće biti potrebna. Imate ličnu kartu, a država plaća zdravstvenu zaštitu. Crnogorski model funkciniše, prosečna plata je 686 evra. I svi mogu da se leče”, rekao je on.

Đilas je kazao da su za poslednjih godinu dana cene prehrambenih proizvoda povećane za 3,5 odsto, ocenjujući da je to rezultat nestručnosti i neznanja onih koji danas vode zemlju.

On je izjavio da je korupcija rak rana Srbije, navodeći da je uobičajeno korupcionaško „ugrađivanje“ od 70 odsto u svaki posao.

“Projekti kao što su izgradnja nacionalnog stadiona ili novog sistema semafora u Beogradu su besmisleni”, rekao je Đilas.

Đilas kaže da je potrebno da na velikim projektima učestvuju firme iz Srbije, a ne kineske kompanije, koje posao, kako je rekao, naplaćuju četiri puta skuplje nego što je Hrvatska platila autoput Zagreb – Karlovac.

“Suština je da ljudima u Srbiji porastu plate. Ne slažem se sa aktuelnom idejom siromaštva”, izjavio je Đilas.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se litijum ne može eksploatisati.

“Protesti zbog kopanja litijuma su bili patriotski”, ocenio je Đilas.