Boban Stojanović i grupa istraživača uputila Otvoreno pismo učesnicima izbora

Njihovo pismo prenosimo u celosti:

„S obzirom da svi znamo koliko je integritet izbornog procesa 2020. godine dodatno urušen kroz proces kandidovanja na izborima, odnosno kroz tzv. prikupljanje potpisa za kandidovanje, pozivamo vas da ove godine taj proces bude javan i transparentan.

Kako je iz celog postupka pretprošle godine ostala velika sumnja (a i niz dokaza) da se radilo o zloupotrebi podataka građana i da je i taj deo izbornog procesa neregularan i netransparentan, ovim putem vas pozivamo da proaktivno obaveštavate javnost o mestu i vremenu prikupljanja potpisa putem partijskih sredstava informisanja (veb sajtovi, društvene mreže i slično).

Ovakvim pristupom javnost će pravovremeno biti obaveštena, a javnim objavljivanjem i promocijom mesta na kojima skupljate potpise možda i lakše obavite taj posao. Transparentnošću svih političkih aktera se otklanja sumnja u vezi sa procesom prikupljanja potpisa koji je pretprošle godine doveden u pitanje i gde su pojedini politički subjekti tvrdili da određene partije prikupljaju potpise za druge liste, ali i da se zloupotrebljavaju podaci građana. Deo povratka poverenja u izborni proces može biti upravo ovakvo pravovremeno obaveštavanje javnosti o ovom delu izbornih radnji.

Pozivamo Vas i da nakon što potpise prikupite i kandidujete se za parlamentarne i predsedničke izbore objavite strukturu prikupljenih potpisa, odnosno koliko ste potpisa overili kod kog overitelja (javnih beležnika i opštinskih/gradskih uprava). Takođe, pozivamo Republičku izbornu komisiju da prilikom proglašavanja izbornih listi odmah objavi strukturu overitelja za svaku od izbornih listi i da ne čekaju 7 dana pred izbore što je novi Zakon o izboru narodnih poslanika propisao i da prilikom proglašenja predsedničkih kandidata odmah objavi strukturu prikupljenih poslanika što zakon ni ne predviđa. To su podaci od javnog značaja i pozivamo vas da budete odgovorni prema javnosti, da ne bismo morali da pravo na te informacije ostvarujemo uz pomoć zahteva i žalbi kroz postupak uz pomoć Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Ovim putem vas obaveštavamo i da će grupa istraživača pratiti celokupan proces kandidovanja i da ćemo prikupiti sve podatke o ovom delu izbornog procesa, na lakši ili teži način – pratićemo šta sve javno objavljujete, skupićemo podatke od javnih beležnika i opštinskih i gradskih uprava, kao i podatke od Republičke izborne komisije, sve to ćemo da ukrstimo i potražimo zloupotrebe i nelogičnosti, a dodatno ćemo ukrstiti i sa rezultatima izbora u opštinama i gradovima tamo gde budemo imali sumnje kako bismo ukazali na sve nepravilnosti.

Ako je izbornim akterima stalo do demokratije, javnog interesa, građana i poštovanja zakona – onda će podnosioci izbornih listi i predlagači kandidata za predsednika, kao i Republička izborna komisija ove podatke blagovremeno objavljivati i otkloniti bilo kakvu sumnju da se procedure i pravila zloupotrebljavaju.

U svakom slučaju, istraživači će objaviti sve ove podatke i upoznati javnost sa svim zloupotrebama koje pronađemo u ovom delu izbornih radnji“, navodi se u pismu.