ŽAKLINA TATALOVIĆ ZA KARAKTER: NAJTEŽE SAM PODNELA OPTUŽBU DA MRZIM SVOJU ZEMLJU

žaklina-tatalović

ŽAKLINA TATALOVIĆ, novinarka N1, govori za KARAKTER

Piše Nenad Čaluković

Foto Đorđe Kojadinović za KARAKTER

Postoji li strah, ali iskreno?  

Ne, prevazišla sam strah. To je dug i bolan proces – kod mene je trajao dve godine i sloboda u kojoj sad radim na N1 je tada bilo nezamislivo da uopšte postoji. Međutim iz ove perspektive to iskustvo posmatram kao dragoceno, jer nijedan moj kolega sa N1 nije prošao tu torturu neslobode.

Koju uvredu ili optužbu ste najteže podneli? 

Da mrzim svoju zemlju i da sam izdajnik jer sam dala intervju za televiziju iz Nemačke koja je radila serijal o slobodi medija na Balkanu. Ti tekstovi u kojima sam etiketirana kao izdajnik izlazili su u Kuriru i nisu bili potpisani. Uvek sam se pitala zašto? Zašto je nekoga sramota ako piše istinu ili ipak laže pa bi ostao anoniman.

Ko vam je najveća podrška u takvim trenucima?

Danas to nije samo moj mali svet, već mnogobrojni građani Srbije i veoma sam ponosna zbog toga.

Koliko je teško raditi u slobodnom mediju kao što je N1? Nije nimalo lako, zbog učestalih pretnji i stalnog obračuna državnog vrha sa novinarima N1, ali je lepo. Na kraju dana znate da ste uradili nešto korisno a ne uvlakački.

Najteže sam podnela optužbu da mrzim svoju zemlju i da sam izdajnik jer sam dala intervju za televiziju iz Nemačke koja je radila serijal o slobodi medija na Balkanu

Da li ste nekad razmišljali o tome zašto ljudi, koji sebe nazivaju novinarima, pristaju da rade toliko otvoreno za režim? 

Postoje dve grupe njih – nekoliko radi to iz uverenja ali zaboravljaju da privatna uverenja ne bi trebalo da mešaju sa svojim poslom i ona mnogo veća grupa koja to radi iz direktne koristi.

Ali imate li utisak da takav njihov podanički pristup kod normalnih i pristojnih ljudi, ali i kolega profesionalaca, izaziva, najblaže rečeno, gađenje? 

Nemam takav osećaj. Ja sam tužna kad to gledam i slušam na konferencijama za novinare.

žaklina-tatalović

Imali ste takva iskustva. Kakvi su urednici koji slepo ispunjavaju Vučićeve zahteve ili one njemu bliskih vlasnika nacionalnih televizija? 

Bahati, često veće pape od pape. Oni ne prave vesti za narod već za Vučića. I kada im on ništa ne traži – oni govore “ajde da uradimo nešto što bi se svidelo njemu”.

Koja je njihova misija? 

Misija je da ubeđuju narod kako se u Srbiji baš dobro živi. Malo dublja misija je da pokažu kako nisu devedesete bile teške, već je od 2000. do 2012. bilo najteže, takozvano prepravljanje istorije. I ona najdublja misija je da od javnosti sakriju povezanost vlasti sa  korupcijom i kriminalom.

Znam da biste odbili Vučićev orden, ali kako biste reagovali da je, ipak, pribegao takvom triku i vama pokušao da dodeli najveće državno priznanje?

Nisam ja novinarka za trikove, verujem da i on to misli.

VELIKI I ISKREN INTERVJU SA ŽAKLINOM TATALOVIĆ, NAJHRABRIJOM, ALI I NAJNEPOŽELJNIJOM NOVINARKOM OVE VLASTI, ČITAJTE U MAGAZINU KARAKTER, KOJI JE NA KIOSCIMA

karakter-naslovna