ŽAKLINA TATALOVIĆ ZA KARAKTER: DOK ME UDARAJU ZNAM DA SAM NA PRAVOM PUTU

zaklina-tatalovic

ŽAKLINA TATALOVIĆ, novinarka N1, govori za KARAKTER

Piše Nenad Čaluković

Foto Đorđe Kojadinović za KARAKTER

U kakvoj zemlji živimo? 

Živimo u zemlji teških afera koje se ne rešavaju u sudovima nego na televizijskim ekranima, obično jednim “pa šta”.

Mediji u Srbiji su zarobljeni u tamnici. Pojedini mediji veoma uživaju u tom mraku, dok se mali broj njih bori da se u Srbiji vidi i čuje istina

Kakvi su nam mediji?

Mediji u Srbiji su zarobljeni u tamnici. Pojedini mediji veoma uživaju u tom mraku, dok se mali broj njih bori da se u Srbiji vidi i čuje istina.

A kakav je njihov karakter?

Mediji koji se ne bore za slobodu nemaju karakter.

Može li uopšte danas da se govori o slobodi medija u Srbiji? 

Ne može, sa dve slobodne kablovske televizije, jednim dnevnim novinama i nekoliko nedeljnika teško je o tome govoriti. Radila sam na televiziji sa nacionalnom frekvencijom 12 godina. Sa te televizije u poslednje tri godine svi su pobegli, ostala je samo jedna osoba koja sprovodi želje Aleksandra Vučića.

Zašto su se Vučić, ali i svi njegovi saborci obrušili baš na vas? 

Zato što nisam htela da lažem u izveštavanju i zato što nisam htela da se prodam. Kada sam proglašena za politički nepodobnu na Prvoj televiziji, dobila sam ponudu da se sporazumno raziđemo. U tom ugovoru je bila klauzula da ako uzmem novac od otpremnine koji mi zakonski pripada, ne mogu da govorim javno šta i kako sve funkcioniše. Odbila sam. Onda su mi ponudili još novca – odbila sam i to. Zbog te klauzule mnoge moje kolege sada o svemu moraju da ćute, ja sam smatrala da Srbija mora da čuje.

Kakvo je jutro kada vidite sebe na naslovnim stranama tabloida koji vas na najprizemniji i najprljaviji način prozivaju? 

Vučić se obrušio na mene zato što nisam htela da lažem u izveštavanju i zato što nisam htela da se prodam

Samo prvo je bilo teško, jer vam deluje neverovatno da vas tabloidi razvlače zato što postavljate pitanja o koroni. Onda utrnete i kao novinar i kao žena na sve te primitivne udarce u isto mesto. Dok me udaraju znam da sam na pravom putu.

VELIKI I ISKREN INTERVJU SA ŽAKLINOM TATALOVIĆ, NAJHRABRIJOM, ALI I NAJNEPOŽELJNIJOM NOVINARKOM OVE VLASTI, ČITAJTE U MAGAZINU KARAKTER, KOJI JE NA KIOSCIMA

Ko je Aleksandar Vučić i zašto se obrušio na nju? Koliko je teško raditi u slobodnom mediju kao što je N1? Koliko je Tviter značajan u medijskom, ali i političkom shvatanju realnosti? Šta misli o opoziciji i eventualnoj kandidaturi Marinike Tepić za predsednika Srbije? Da nije novinarka kojom profesijom bi volela da se bavi? Kakav je njen karakter?

karakter-naslovna