VUK CVIJIĆ ZA KARAKTER: OPASNA JE LAŽ DA U SRBIJI POSTOJE SAMO OPOZICIONI I REŽIMSKI MEDIJI

vuk cvijic
VUK CVIJIĆ, novinar NIN-a, govori za KARAKTER

KARAKTER DRUŠTVA

Zarobljena država – društvo je termin koji se već toliko odomaćio u Srbiji. Čini mi se da je kolevka našeg zarobljenog društva u za sada većinskoj ideji o vođi. Verujem da Srbiji ne treba vođa, već profesionalci u pravosuđu, policiji, bolnicama, školama, medijima… Da rade samostalno u institucijama i odgovaraju za svoj rad.

KARAKTER MEDIJA

Mediji mogu biti dobri i loši, sa karakterom ili bez njega. Kada se namerno i konstantno laže u korist vlasti i na štetu svih njenih kritičara, onda to nije medij, nego propagandni servis. Nažalost, propagandnih servisa imamo mnogo u današnjoj Srbiji i zato ona nije uređena država. S druge strane, ono malo profesionalnih medija rade uglavnom odličan posao. U moru laži propagandnih servisa jedna od opasnijih za profesionalne medije – jeste laž da u Srbiji postoje samo opozicioni i režimski mediji. Uzalud nada propagandnih umova. Neće otupeti novinarsku kritiku neophodnu za zdravo društvo, lažno označavajući novinare da su politički protivnici. U novinarstvu možemo da pogrešimo, ali svi znamo da razlikujemo novinara od propagandiste. U uređenim državama i zdravim društvima to su dva različita posla, koja se ne mogu mešati.

KARAKTER OPOZICIJE

Opozicija je od vlasti i njenih propagandnih servisa godinama unazad proganjana kao najveći državni neprijatelj. U tom progonu opozicija se usitnjavala i prekomponovala. Deo nije izdržao i prestao je da bude opozicija, a deo je grešio baveći se i suviše međuopozicionim i unutarstranačkim odnosima. Nasuprot vlasti u kojoj su „monarhisti“ i „partizani“, „prorusi“ i „proamerikanci“, „desni“ i „levi“, „za EU“ i „za srpski svet“ opozicija treba da prepozna svoj zajednički imenitelj. Ukoliko je taj imenitelj ono što sami tvrde demokratsko društvo, onda to podrazumeva i prihvatanje različitosti, od levog do desnog.

KARAKTER VLASTI

Opasno je kada se vlast poistoveti sa državom – i za tu državu, ali i za tu vlast. Zaborav da jedini poslodavac u državi mogu biti građani i da je vlast samo činovnik u službi građana obično se skupo plati. Da li će ceh osim građana platiti i bahati činovnici pitaju se i sami građani.

karakter-14

Karakter 14

Share