SVETISLAV BASARA ZA KARAKTER: TESLA I ANDRIĆ SU SRBIMA VAŽNI SAMO ZBOG NACIONALNOSTI, A NE ZBOG ONOGA ŠTO SU URADILI

svetislav-basara

Odnos prema autoritetima u književnosti, nauci, umetnosti je primitivan, površan i idolopoklonički

SVETISLAV BASARA govori za KARAKTER
Piše Nenad Čaluković


ZAVETNICI

Ko se danas sve zavetuje u našoj zemlji? I na šta?

Malo je deplasirano govoriti o zavetima i zavetovanjima u zemlji u kojoj malo ko održi datu reč. Ali, znate kako, reč „zavet“ zvuči pompezno, miriše malčice i na tamjan, pa se neprestano daju nekakvi zaveti koji, obrni-okreni, nikoga ne obavezuju ni na šta. Zaveti u Srbiji su uglavnom zasenjivanje prostote.

KLIMA

Ne znam koliko vas dotiču ove vrućine, ali leto je zbog visokih temperatura poslužilo i za, doduše, ne česte debate o klimatskim promenama. Kakva je klima u našem društvu?

Vrućina svakog dotiče, pa i mene, ali klima se neprestano menja, kao i sve ostalo. Idealna prilika za spasioce sveta da ospu drvlje i kamenje na nebrigu o okolini. Malo su se kasno setili. Klime u našoj zemlji što se tiče – pretpostavljam da mislite na političku – iz dana u dan je sve gora.

TESLA I ANDRIĆ

Kako biste okarakterisali naš odnos prema autoritetima? U književnosti, nauci, umetnosti…? 

Kao primitivan, površan i idolopoklonički. Najbolji primer je ovih dana vrlo aktuelni Nikola Tesla koji je veliki autoritet samo zato što je bio Srbin. Ostavio je Tesla dubokog traga u nauci i tehnici, ali njegov glavni kvalitet je njegova nacionalnost. Stvar slično stoji i sa Ivom Andrićem koji se, iako Hrvat, opredelio za srpsku književnost. Da je izabrao hrvatsku, Nobelova nagrada mu ne bi pomogla. Malo bi ga ko čitao.

karakter-14

Karakter 14