PETRA SPASOJEVIĆ ZA KARAKTER: MUZIKA JE MOJ SVET

Petra-Spasojević-1

“Pre par nedelja u Budimpešti sam prvi put čuo Petru Spasojević i pozvao da podeli sa svima nama njenu magiju. Petra će vas povesti u njen svet”

Nemanja Radulović

“Ovaj dan nikada u životu neću zaboraviti. Prvi put nastupam na Kolarcu i prvi put sa ovako velikim ljudima, Laure Favre-Kahn i Nemanjom Radulovićem, koji me je pozvao da budem gost na njegovom koncertu. Moja profesorka Ana Frlin je sa mnom i uz mene, kao i uvek”

Petra Spasojević

PETRA SPASOJEVIĆ, mlada pijanistkinja, govori za KARAKTER

Piše Nenad Čaluković

Petra Spasojević nastupila je kao gost na koncertu Nemanje Radulovića na Kolarcu. Nemanji je to bio prvi koncert nakon dolaska pandemije, a Petri dan za pamćenje.

Petra je pijanistkinja i ima samo 15 godina. Osvojila je već brojna priznanja i u zemlji i na međunarodnim takmičenjima, a oprobala se i u kompozitorskim vodama. Živi u Novom Sadu.

Njen životni početak bio je, međutim, više nego trnovit. Petra je kao prevremeno rođeno dete obolela od takozvanog inkubatorskog slepila i ostala bez vida. Nakon brojnih operacija, omogućeno joj da prepozna svetlost i tamu, ali, nažalost, bez pomoći drugih ne može nesmetano da funkcioniše.

Petru ni ozbiljan hendikep nije sprečio da stigne do zvezda. Uz svesrdnu pomoć roditelja i svoje predane profesorke, koji su od prvog dana, kada je sela za klavir, verovali u našu sagovornicu. Ne čudi što će joj poziv velikog Nemanje Radulovića da zajedno dele daske na Kolarcu ostati nezaboravan. Bila bi to čast i za mnogo veće virtuoze od Petre. Ona ga je očigledno zaslužila.

Petra-Spasojević-2

Kakav je bio osećaj kada Vas je Nemanja Radulović pozvao da sa njim svirate na Kolarcu? Da li ste bili iznenađeni, srećni, ushićeni? 

Bilo je to u Budimpešti. Nastupala sam kao jedan od četiri  predstavnika Srbije na takmičenju Virtuozi V4+, a Nemanja je bio član žirija iz naše zemlje. Nakon snimanja, Nemanja me je pitao da li bih želela da budem gost na njegovom koncertu. Taj osećaj je teško opisati. Još uvek me je držalo uzbuđenje posle nastupa, a pitanje je u meni izazvalo veliko iznenađenje i još veću radost.

Odgovornost koju sam osećala bila je prepletena sa radošću. A taj aplauz, kao pozdrav publike, meni je najdraži od svih aplauza koje sam doživela zato što je bio uz Nemanju i Laure

Kako ste uopšte doživeli taj zajednički nastup sa velikim virtouzom? Apaluz publike je bio gromoglasan, da li je možda bilo treme? 

Doživljaj da sviram na sceni sa našim velikim umetnikom, i da mu budem specijalni gost, je neopisiv. Ne bih to nazvala tremom. Odgovornost koju sam osećala bila je prepletena sa radošću. A taj aplauz, kao pozdrav publike, meni je najdraži od svih aplauza koje sam doživela zato što je bio uz Nemanju i Laure.

Dok sam slušala kompozicije koje su Nemanja i Laure izvodili, upijala sam svaki ton i bila oduševljena čarobnim sviranjem oba umetnika, njihovim dijalozima, bojama koje su pravili, virtuozitetom, gde sve izgleda tako lako, kao da se igraju, a široke teme su u meni budile duboke emocije.

Jednako jake utiske nosim iz sobe iza scene, gde smo se družili sa Nemanjom i Laure, koji su sve vreme bili vedri, nasmejani i puni energije. Izgledalo je kao da idu da se druže, a ne na scenu da nam prirede nezaboravan koncert.

Posle razgovora sa Nemanjinim tatom shvatili smo koliko je važno da porodica podržava umetnika

Koje su Vam impresije dominirale nakon koncerta? I da li biste nam otkrili, šta Vam je recimo Nemanja rekao? 

Pored pohvala koje smo dobili od Nemanje i Laure, dobili smo mnogo korisnih saveta. Izdvojila bih razgovor sa Nemanjinim tatom posle kog smo shvatili koliko je važno da porodica podržava umetnika.

Muzika je meni sve. Kroz muziku izražavam svoja osećanja i svoja osećanja pronalazim u muzici. Muzika je ujedno meni dragocena zato što se uz nju osećam korisnom.

Petra-Spasojević-5

Šta je za Vas muzika? Kako biste je Vi opisali, definisali? 

Ne znam šta bih drugo mogla da kažem osim da je muzika moj život i moj svet. Ona je meni sve. Kroz muziku izražavam svoja osećanja i svoja osećanja pronalazim u muzici. Muzika je ujedno meni dragocena zato što se uz nju osećam korisnom.

Imate 15 godina, a već toliko priznanja i nastupa, ne samo u našoj zemlji, već i u međunarodnim centrima… 

Za moj napredak u školovanju i za moje uspehe mogu da budem zahvalana mojoj profesorki i mojim roditeljima.

Smatram, da su pored mog truda i talenta, za moj uspeh najzaslužniji naša sloga, poverenje i podrška.

Koji je bio najveći izazov s kojim ste se susreli u muzici? 

Moj najveći izazov do sada je bio učešće na takmičenju u Budimpešti. Za mene je bilo potpuno novo iskustvo sve što se dešavalo tih dana. Izašla sam iz toga zrelija.

Moj heroj je moja profesorka Ana Frlin. Prva je koja je verovala u mene. Ona me vodi od prve note, prepoznaje moje talente i usmerava me da se razvijam na više polja. Ona je i moj prijatelj

Imajući u vidu kroz šta ste sve prošli u životu i energiju kojom plenite na sceni, ja se Vama divim. Ko su Vaši heroji?  

Moj heroj je moja profesorka Ana Frlin. Prva je koja je verovala u mene. Ona me vodi od prve note, prepoznaje moje talente i usmerava me da se razvijam na više polja. Ona je i moj prijatelj.

Osim muzike, šta su još neka Vaša interesovanja? Ili gde pronalazite inspiraciju?

Sva moja interesovanja vezana su za muziku, a u muzici se razvijam i u smeru komponovanja. Razvijam i veštine kao izvođač kamerne muzike, kao korepetitor i solista.

Sebe vidim kao kompozitora, pijanistu i predavača. Planovi su veliki i lepi i nadam se da će se sve odvijati u dobrom smeru

Šta od Petre možemo da očekujemo u budućnosti. Kakvi su Vam planovi, ambicije?

Prvi sam razred srednje škole i ne znam gde će me muzika odvesti. Želim da budem odlična u onome što radim i da u mom radu uživaju i drugi.

Sebe vidim kao kompozitora, pijanistu i predavača. Planovi su veliki i lepi i nadam se da će se sve odvijati u dobrom smeru.

Moja poruka drugarima je: budite istrajni u onome što volite, jer kada ste na tom putu ne postoje prepreke koje se ne mogu savladati

Koja bi bila Vaša poruka drugarima, koji, takođe, odrastaju u Srbiji?

Jezik muzike je univerzalni jezik. Za muziku granice ne postoje. Volela bih da svako nađe nešto što voli da radi. Moja poruka je: budite istrajni u onome što volite, jer kada ste na tom putu ne postoje prepreke koje se ne mogu savladati.

Petra-Spasojević-6