Milan Jovanović za Karakter.rs: Želim da budem žarulja u medijskom mraku Srbije

Foto: Karakter.rs / Piše: Nikola Krstić

Novinaru lokalnog portala Žig Info iz Grocke Milanu Jovanoviću u decembru 2018. zapaljena je kuća. Nakon tri godine vucaranja, odlaganja i jurenja pravde za taj zločin, na sveukupno 16 i po godina zatvora osuđeni su bivši gradonačelnik Grocke i istaknuti član Srpske napredne stranke Dragoljub Simonović, policajac Vladimir Mihailović, Igor Novaković i Aleksandar Marinković, koji je u bekstvu. Simonoviću, Mihailoviću i Marinkoviću je u decembru prošle godine Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu, dok je Novaković osuđen u izdvojenom postupku. Nakon usplahirenosti javnosti, medijskih udruženja i istaknutih ličnosti, ovaj slučaj se ponovo vratio u fokus javnosti.

Ponovljeno suđenje je zakazano za 24. februar, samo Vi i Vaša supruga znate kroz šta ste prošli u prvobitnoj rundi svih ročišta, ali možete li ukratko da opišete šta očekujete od ovog sledećeg prvostepenog postupka?

Ne znam da li postoji zagrobni život, samo znam da smo moja supruga i ja preživeli ovozemaljski pakao. Nažalost, na takvo pitanje nisam u stanju da Vam odgovorim jer je svima dobro poznato da naše pravosuđe nije nezavisno. Ne verujem da cu doživeti kraj suđenja, niti neku pravosnažnu presudu jer znamo šta se dešava sa slučajem za ubivstvo novinara Slavka Ćuruvije.

Često ste to pričali u intervjuima da nećete dočekati kraj ovog suđenju, ruku na srce, ljudi su mislili da to iz Vas više govori strepnja i strah, ali jeste li bili iznenađeni i kako ste se uopšte osećali tog dana kada ste saznali da im je presuda ukinuta?

Pitate me da li govori strah ili strepnja iz mene; u mojim godinama nemam pravo na strah, ali strepim za vas mlađe. Ukidanjem presude pravosudni sistem Srbije je targetirao sve nezavisne medije, zato svi radi te odluke moramo da budemo zabrinuti.

Mnogi su se tih dana „digli“ da vam pomognu oko novčane naknade, je l’ Vam to barem malo povratilo nadu? Oduzeta Vam je policijska zaštita, ukinuta je prvostepena presuda ljudima koji su Vam zapalili kuću, redakcija Žif Info je pod konstatntnim pritiscima, je l’ se Vi osećate bezbedno? Odakle crpite snagu da gurate dalje?

Uvek sam verovao da u Srbiji ima dosta časnih i poštenih ljudi, te se i ovim putem zahvaljujem svim donatorima koji su nam pomogli da obnovimo naš dom. Zato osećam obavezu da ne posustajem u svom radu, bez obzira na sve pritiske koje trpimo mi novinari iz Žig Infa, ali sa radom nećemo da prestanemo. O proceni policije moje bezbednosti ne bih komentarisao.

Među poslednjim vestima je da ćete biti jedan od kandidata opozicije za narodnog poslanika na predstojećim parlamentarnim izborima kao vanstranačka ličnost, kako ste se odlučili za taj potez?

Dobio sam ponudu gospodina Đilasa da budem nezavisan kandidat, što sam i prihvatio. Želja mi je da uđem u parlament, da mogu da se borim za našu omladinu, pa da ujedno budem i jedna žarulja u medijskom mraku Srbije.