MARKO NASTIĆ ZA KARAKTER: KULTURA JE KLJUČNA ZA MENTALNO ZDRAVLJE NACIJE

marko-nastic
MARKO NASTIĆ, jedan od naših najvećih di-džejeva govori za KARAKTER

MUZIKA

U proteklih 26 godina (četvrt veka!) koliko sam u ovom poslu, promenilo se mnogo toga – od muzičkih interesovanja, preko tehnologija i medija koje koristim, do mojih generalnih interesovanja koja su se u početku svodila na istraživanje muzičkih pravaca i autoriteta, do danas, kada imam sopstveni stil i produkciju iza koje stojim.

DI-DŽEJ SCENA

Priznajem da sam veoma kompetitivan. Pre svega sâm sa sobom. Glavna motivacija koju imam je da odsviram set koji će kod publike da dopre dublje od toga da prepozna stvar, već da ih intelektualno zainteresujem u vezi sa samim procesom miksovanja. Volim kad sam okružen mladim kolegama i koleginicama koji stavljaju muziku na prvo mesto, sklanjajući svoj ego sa strane.

PLOČE

U novom digitalnom dobu gde je sve „one click away“, kupovina ploča mi je neka vrsta otpora hiperkonzumentskom društvu, u kojem je svima sve dostupno. Volim da živim paralelno, kombinujući digitalno i analogno. Uživam da na primer uđem u voz i da se iz Amsterdama uputim u Antverpen zbog moje omiljene second hand prodavnice ploča. Tako dobijem tu magiju, prvo iznenadim sebe, a onda i slušaoce, nečim starim, što zvuči vanvremenski.

marko-nastic

Marko Nastić

KULTURA

Osim muzike, nisam merodavan da pričam o širim aspektima kulture, iako dosta vremena provodim u tom kontekstu. Činjenica je da je kultura ključna za mentalno zdravlje nacije, pa verujem da su ljudi koji su za to zaduženi svesni toga, i da usmeravaju stvari u boljem, strateški pametnije osmišljenom pravcu.

POP KULTURA

Pop kultura, ili popularna kultura, se sa hiperinformativnim medijima utopila, da ne kažem nestala. Sve je popularno i što često čujem – „volim sve“. Mislim da je odgovornost medija velika baš u tom segmentu, pre svega u vidu kritike, jer ono što fali je solidna, konstruktivna kritika, koja dovodi stvari u pitanje i pokreće dijalog u društvu.

POLITIKA

Pratim, volim da budem u toku, ali odavno sam prevazišao mladalački entuzijazam da se stvari brzo mogu promeniti.

CEO RAZGOVOR SA MARKOM NASTIĆEM ČITAJTE U MAGAZINU KARAKTER KOJI JE NA KIOSCIMA

ŠTA MARKO NASTIĆ MISLI O EXITU, GDE PRONALAZI INSPIRACIJU, S KOJIM SE IZAZOVIMA NAJČEŠĆE SUOČAVA, ŠTA JE ZA NJEGA KIČ, A ŠTA HRABROST, KADA RASTE ADRENALIN, KAKO GLASI NJEGOV ŽIVOTNI MOTO…

naslovna-karakter-15