MAJA NIKOLIĆ ZA KARAKTER: DRŽAVA NIJE JEDAN ČOVEK

maja-nikolic
MAJA NIKOLIĆ, novinarka i autorka emisije Među nama, u svom, verovatno, prvom političkom intervjuu, govori za KARAKTER

KARAKTER DRUŠTVA

Izuzetno me i boli i pogađa naša podeljenost koja je dobra samo za one koji rade da nam društvo bude takvo i jedino njima koristi. Rezultat vidimo svakodnevno na aerodromima i autobuskim stanicama kada pratimo one koji ne žele da žive i pristaju na ova pravila. Koji idu gde im je bolje. Koji će ostaviti svoje najbliže da bi živeli u uređenom društvu. Živimo u društvu koje nema institucije, u kome se ne poštuju zakoni, u kome su ljudi opterećeni preživljavanjem i upali su u potpunu apatiju. Kakav je onda karakter takvog društva? Izgubljen?

KARAKTER MEDIJA

Pristajem jedino na podelu na profesionalne i neprofesionalne medije i odbijam svrstavanje u isti koš. Nekoliko medijskih kuća koja već decenijama pošteno i profesionalno rade svoj posao, pri tome mislim na NIN, Vreme, Danas, malo mlađe Nedeljnik, N1 i najmlađu Novu, doveli su u situaciju da im se lepe etikete opozicionih, a da im se uskraćuju sagovornici sa druge strane koje uvek svi mi po pravilu pozivamo.

Sada su u grupi tih kojima Vlada daje posebne dozvole i lekari iz Kriznog štaba. Dakle, vrlo tendenciozno se radi na tome da nam se vežu ruke, a da potom po tabloidima i TV kućama u kojima uredničkim izborom nema druge strane, naše kuće takođe budu prikazane kao jednostrane. Moram reći da su tu manipulaciju razvili do perfekcionizma i teško mi je, jer znam da je običan građanin ne prepoznaje.

KARAKTER VLASTI

Fantastičan posao su obavili u obesmišljavanju države, u potpunom demoliranju institucija, u udvoričkom ponašanju i klanjanju jednom čoveku, u čuvanju sopstvenih fotelja rečenicama da ga čak i narod nije dostojan. Gledam to, verujem kao i ostatak mislećih ljudi, i pitam se dokle je moguće ići u tom apsurdu, dokle je moguće stvarati Potemkinova sela, dokle je moguće funkcionisati i opstajati na iskreiranoj medijskoj slici i prividu?

Koji je taj trenutak kada gasimo televizore i pogledamo u novčanike? Kada pogledamo u sudove? Kada pogledamo u državu i setimo se da ona nije vlast i da ona nije jedan čovek?

KARAKTER OPOZICIJE

Mislim da su upali u mnoge zamke koje su dovele do toga da budu podeljeni i da nam deluje da se bave niskim strastima u momentima kada se Srbija urušava. Da bi opstali moraće da stave svoje sujete po strani, moraće da pokažu da su dostojni i moraće da mnogo rade.

U deo o karakteru vlasti je trebalo dodati tu rečenicu koju opozicija kao da ne vidi, a to je da ovi drugi prelaze svakodnevno stotine kilometara radeći na svom cilju. Naravno da im je to lakše, jer imaju resurse kako finansijske, tako i ljudske, ali pobediće onaj ko ostavi srce na terenu. I naravno, sve ovo se ne odnosi na one opozicione stranke koje tesno sarađuju sa režimom u Srbiji i dodatno prave šumove i zbunjuju birače.

naslovna-karakter-15