KLARA HRVANOVIĆ: POŠTOVANJE JE KLJUČ

KLARA HRVANOVIĆ, četrnaestogodišnja glumica, koja igra glavnu ulogu u filmu Leto kada sam naučila da letim, reditelja Radivoja Raše Andrića, po romanu Jasminke Petrović, čija je premijera zakazana za 16. februar, govori za KARAKTER

Koja je bila vaša prva impresija kada ste saznali da ćete biti glavna glumica u filmu Leto kada sam naučila da letim?

Posle perioda kastinga koji je trajao više meseci, naravno bila sam presrećna! Kada sam dobila informaciju da ću baš ja igrati Sofiju, shvatila sam da se sav taj trud i rad koji sam pokazala tokom glumačkih radionica isplatio.Takođe, bila sam oduševljena što sam dobila ovu priliku, jer sam ranije čitala knjige Jasminke Petrović i gledala filmove Raše Andrića u kojima sam uživala. Sve u svemu, poseban osećaj koji se teško opisuje rečima.

Moji vršnjaci će iz filma naučiti puno o porodičnim i prijateljskim odnosima, ali i nešto više o posledicama raspada Jugoslavije

Kakav je Sofija lik?

Sofija je pomalo stidljiva i poprilično zrela devojčica koja zna šta hoće, a šta neće. To je naravno dovodi u različite situacije koje su karakteristične za tinejdžerski uzrast kome i sama pripadam.

Šta je bio najveći izazov s kojim ste se suočili na snimanju?

Vreme. Definitivno vreme. S obzirom na to da smo bili na ostrvu u drugoj državi, nismo mogli da odugovlačimo kod nekih scena i morali smo da budemo jako brzi i dobro pripremljeni. Odlično funkcionisanje tima u toku priprema je naravno pomoglo u prevazilaženju raznih prepreka.

Mislim da je posebno važno za moju generaciju da razumemo da su neke stvari i situacije u odrastanju potpuno normalne, koliko god se činile čudne, ponekad nerazumljive

Koju ste najvažniju lekciju naučili od reditelja Raše Andrića?

Od Raše sam naučila previše značajnih lekcija, mada smatram da je najvažnija – poštovanje je ključ.

A šta će vaši drugari naučiti iz ovog filma?

Smatram da će moji vršnjaci naučiti puno o porodičnim i prijateljskim odnosima, ali i nešto više o posledicama raspada Jugoslavije. Mislim da je posebno važno za moju generaciju da razumemo da su neke stvari i situacije u odrastanju potpuno normalne, koliko god se one činile čudne, ponekad nerazumljive.

Olgu Odanović smatram svojim uzorom. Sa njom i Snježanom Sinovčić najviše sam se povezala i sagradila najlepši mogući odnos, gde su one meni davale savete i bile mi ogromna podrška

Kako vam izgleda Hvar, gde je sniman deo filma? Preporučujete li ga za letovanje?

Hvar je jedno od najlepših mesta na kojima sam bila. Od kada znam za sebe letujem na Visu, tako da meni prija vreme provedeno na ostrvu, kao i Jadransko more. Svakako bih ga preporučila svima koji do sada nisu bili tamo da ga posete!

Osim romana Leto kada sam naučila da letim, koju knjigu od Jasminke Petrović biste još preporučili da obavezno pročitamo?

Pored Leta kada sam naučila da letim, svima bih preporučila da pročitaju Sve je u redu i Priča o dugmetu i sreći. To su dve fantastične Jasminkine knjige u kojima sam istinski uživala dok sam ih čitala, sa snažnim porukama koje su važne za odrastanje.

Hvar je jedno od najlepših mesta na kojima sam bila. Od kada znam za sebe letujem na Visu, tako da meni prija vreme provedeno na ostrvu, kao i Jadransko more

Ko su glumci kojima se vi divite?

Na ovom filmu imala sam čast da sarađujem sa velikanima glumišta, ali i posebnim ljudima. Smatram Olgu Odanović svojim uzorom. Mnogo mi je drago što mi je snimanje ovog filma omogućilo da se upoznam i radim sa njom. Mislim da sam se sa Olgom Odanović i Snježanom Sinovčić najviše povezala i sagradila najlepši mogući odnos, gde su one meni davale savete i bile mi ogromna podrška. Hvala im na tome!