IGOR BOŽIĆ ZA KARAKTER: NEPODNOŠLJIVI POPULISTI

igor-bozic
IGOR BOŽIĆ, direktor programa N1, govori za KARAKTER

KARAKTER DRUŠTVA

Zarobljeno u kultu ličnosti i bez jasnog cilja kojim pravcem da krene. Zastrašeno društvo u kojem se individualnost i kreativnost kažnjavaju i sputavaju ako nisu u službi vladajuće elite. Društvo koje teško može da se pokrene ako nastavi da pristaje da bude sputano i zakočeno i ne govori ono što misli zbog straha od gubitka posla ili ucene.

KARAKTER MEDIJA  

Imamo isključivo one bez karaktera i one sa karakterom. Oni prvi postoje zbog vlasti i žive od nje, a oni drugi pokušavaju da rade ono što profesija nalaže i bore se kao nikada do sada sa pritiscima koji prevazilaze granice mašte. Čuvari profesije su prognani, izloženi pritiscima i pretnjama, klevetama i lažima. Veliko je pitanje koliko će njih pokleknuti da bi sačuvali zdrav razum ili poboljšali socijalni položaj. Svakako je časnije da se sačuva čist obraz.

KARAKTER VLASTI  

Surovost u ponašanju bez karaktera, potpuno podređena jednom čoveku, oličena jedino u građenju rejtinga, bez ideologije i jasnog cilja razvoja zemlje. Potpuno urušavanje institucija u Srbiji izvedeno je samo da bi se vlast učvrstila, ugušilo drugačije i kritičko mišljenje, zapravo da bi se suzbilo bilo kakvo mišljenje koje nije po volji jednog čoveka. A sve to uz nepodnošljiv populizam koji se neretko meri sa groteskom.

KARAKTER OPOZICIJE

Opterećena ličnim odnosima i sujetama ne vidi dalje od ličnog pozicioniranja, godinama se vrti u krugu traženja idealnog rešenja. Umesto da je očekivano u ofanzivi, opozicija je konstantno u defanzivnom položaju. Menjanje karaktera je neizbežno ukoliko iskreno veruje u uspeh.

karakter-16

Novogodišnji broj magazina Karakter