DIJANA RADOVIĆ ZA KARAKTER: SOCIJALISTI SU SPREMNI DA I DALJE UČESTVUJU U NAPRETKU SRBIJE

Dijana Radović

Ima i onih koji nisu učestvovali na izborima, a sada žele da spolja ruše i diskredituju glas naroda. Demokratija, kako sam ja učila na fakultetu, jeste upravo volja naroda, dakle volja većine, a ne diktatura manjine

DIJANA RADOVIĆ, poslanica Socijalističke partije Srbije, koja je prvi put u skupštinskim klupama, govori za KARAKTER

Kako biste okarakterisali parlament, od uvođenja višestranačja u Srbiji do danas? 

Uvođenjem višestranačja u Srbiji započeo je tranzicioni period kroz koji su prošle sve socijalističke zemlje. To je uvođenje parlamentarne demokratije, odnosno glasa naroda u naš politički sistem. Srbija i srpski parlamentarizam su u ovih 30 godina višestranačja, prolazili kroz različite faze, posebno parlament kao najviši organ zakonodavne vlasti. Imali smo i različite izborne sisteme. Kao politikolog sam o tome i učila, a ono što je za mene kao mladog čoveka i socijalistu važno, jeste da parlament uživa ugled među građanima koji su poslanicima dali poverenje i da donosi zakone koji su najbolji za naše društvo.

Parlament se podmlađuje, ali nije mladost sama po sebi prednost, ako nije praćena ozbiljnim radom i kontinuiranim razvojem ličnosti

Šta dobija parlamentarni život Vašim ulaskom u Skupštinu Srbije? 

Imala sam čast da budem na listi SPS i izabrana za narodnu poslanicu. Predsednik SPS Ivica Dačić pruža šansu nama mladima, veruje u nas i naša znanja i smatra da treba da učimo od naših starijih kolega koji imaju dragoceno parlamentarno iskustvo. U tom smislu se parlament podmlađuje. Ali nije mladost sama po sebi prednost, ako nije praćena ozbiljnim radom i kontinuiranim razvojem ličnosti. Trudiću se da  odgovorim ovoj časnoj dužnosti i daću sve od sebe da moj parlamentarni rad bude uspešan.

Mi smo državotvorna partija i nikada nismo bili, niti ćemo biti, destruktivni. Ja lično ću se truditi da budem kreativna i aktivna u parlamentu

Imate li strategiju kako ćete se ponašati i delovati u Skupštini?  

Član sam poslaničke grupe SPS, koja je jedan organizovan i vredan tim. Sprovodimo politiku naše partije koja brine o socijalnoj pravdi i jednakim šansama, koja se zalaže za bolji život, za Srbiju kao uglednu i snažnu državu koju poštuje svet. Mi smo državotvorna partija i nikada nismo bili, niti ćemo biti, destruktivni. Ja lično ću se truditi da budem kreativna i aktivna.

Možete li da pretpostavite – za koju vladu ili kog premijera ćete glasati?

O tome kakva će se vlada formirati – odlučivaće lider SNS, kao najveće parlamentarne stranke, ali znam da smo mi spremni da i dalje učestvujemo u napretku Srbije, u očuvanju Kosova i Metohije i jačanju međunarodnog ugleda. Naravno da ću glasati za onu vladu koja po mišljenju SPS bude kontinuitet ovih vrednosti za koje se mi kao partija zalažemo.

Za kojim političarem žalite što na proteklim izborima nije ušao u Skupštinu? 

Ni za jednim političarem koji nije u parlamentu ne bih imala zašto da žalim. Volja naroda je iskazana na izborima i u parlament su ušle stranke i političari kojima je narod dao poverenje. Ima i onih koji nisu učestvovali na izborima, a sada žele da spolja ruše i diskredituju glas naroda. Demokratija, kako sam ja učila na fakultetu, jeste upravo volja naroda, dakle volja većine, a ne diktatura manjine. Na parlamentarnim izborima, svako je imao svoju političku šansu, a kako su je partije i političari iskoristili – to je do njih.

 

Share