BRATISLAV JUGOVIĆ ZA KARAKTER: VREME JE DA SE DAČIĆ POVUČE. RUŽIĆ MOŽE DA BUDE LIDER PRISTOJNE OPOZICIJE

Bratislav Jugović

Cenzus treba smanjiti na dva odsto, a za koalicije ne sme biti manji od pet odsto.

BRATISLAV JUGOVIĆ, poslanik Srpske napredne stranke, koji je prvi put u skupštinskim klupama, govori za KARAKTER

Kako biste okarakterisali parlament, od uvođenja višestranačja u Srbiji do danas? 

Kao privid institucije u kojoj se odvija politički život Srbije. Prvi razlog je visok cenzus. Nekad je bio 5 odsto, a sada je tri. Cenzus treba smanjiti na dva odsto, a za koalicije ne sme biti manji od pet odsto. Drugi razlog je neaktivnost velikog broja narodnih poslanika. Aktivno je samo nekoliko desetina poslanika. I treći razlog je što je demokratija kultura kojoj smo pristupili u ratnim godinama. Potrebno je vreme da generacije koje su odrastale nakon ratova devedesetih izbore ne shvataju kao gubljenje vremena, već kao građansku dužnost. 

Parlamentarni život mojim ulaskom u Skupštinu Srbije dobija buntovnika s razlogom. A to znači da u Skupštini  postoji jedan autentičan Čačanin

Šta dobija parlamentarni život Vašim ulaskom u Skupštinu Srbije? 

Buntovnika s razlogom, a to znači da u Skupštini Srbije postoji jedan autentičan Čačanin. 

Imate li strategiju kako ćete se ponašati i delovati u Skupštini?  

Istrajavaću u svojoj nameri da se primenom Zakona o poreklu imovine oduzima imovina svima koji su je stekli burazerskim kombinacijama. Biću žestok prema svima koji zloupotrebljavaju budžet Srbije. Tražiću veća ovlašćenja za Zaštitnika građana. Insistiraću na većem budžetu za prosvetu i na dinamičnijoj obnovi škola i bolnica. Ako selo nije jako, ni Srbija ne može biti jaka. 

Građani su nam poručili da i Šapićevi poslanici treba da budu deo skupštinske većine koja preuzima odgovornost za sprovođenje politike Aleksandra Vučića

Možete li da pretpostavite – za koju vladu ili kog premijera ćete glasati?

Premijer će biti žena. Ako bi SPS bio u opoziciji, imali bismo i uravnoteženu političku scenu. Vreme je i da se Dačić povuče. On je na čelu stranke gotovo dve decenije. To nije normalno. U ovoj konstalaciji snaga u parlamentu, Branko Ružić bi mogao biti lider pristojne opozicije i političar koji bi se nametnuo kao alternativa vlasti. S druge strane, građani su u dobroj meri ukazali poverenje Aleksandru Šapiću. Njegov rezultat je veoma dobar, s obzirom na to da je prvi put učestvovao na parlamentarnim izborima. To znači da su nam građani poručili da i Šapićevi poslanici treba da budu deo skupštinske većine koja preuzima odgovornost za sprovođenje politike Aleksandra Vučića.

Za kojim političarem žalite što na proteklim izborima nije ušao u Skupštinu? 

Bilo bi jako lepo da su mladi iz opozicionih snaga ušli u parlament. Među njima su veoma talentovani Pavle Grbović iz PSG i Aleksandar Šešelj iz SRS. U parlamentu neće biti Novice Antića iz Metle, Milice Đurđević Stamenkovski i mnogo drugih. Međutim, u parlament ne može da vas ugura “nevidljiva ruka”, već u njega ulazite isključivo voljom birača. Svoju snagu u narodu Vučić je pozajmio omladini SNS. Žao mi je što u političkoj borbi u Skupštini Srbije naspram omladine SNS neće učestvati studenti iz pokreta Jedan od pet miliona. Uvek imam razumevanje za studente, pa i kad nisu u pravu. To je moj način da im zavidim na mladosti kojoj ne mogu da se vratim. 

Share