UNHCR: Očekuje se četiri miliona izbeglica iz Ukrajine u narednim danima

Izvor: Beta / Foto: Pixabay

Šefica Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji (UNHCR) Frančeska Boneli izjavila je da je broj izbeglica iz Ukrajine šokantan i da ta organizacija očekuje da će u narednim danima biti više od četiri miliona izbeglih.

„Žao mi je što moram da kažem da, ukoliko hitno ne dođe do zaustavljanja sukoba, Ukrajinci će nastaviti da beže. Trenutno prognoziramo da će u narednim danima biti više od četiri miliona izbeglica“, rekla je Boneli za list Politika.

Ona je rekla da je UNHCR objavio hitan apel za pomoć Ukrajini s ciljem da bude prikupljeno 1,7 milijardi dolara, a pojedine zemlje već su se obavezale da će pružiti podršku u vrednosti od jedne i po milijarde.

“Pojačali samo našu operaciju u Ukrajini i susednim zemljama, a takodje šaljemo humanitarnu pomoć koja uključuje ćebad, prostirke za spavanje, šatore, sanitarne potrepštine, opremu za bebe i druge neophodne proizvode”, navela je Boneli.

Ona je istakla i da je Evropska unija (EU) prvi put u istoriji aktivirala Direktivu o privremenoj zaštiti što znači da će ukrajinskim izbeglicama dobijanje zaštite biti znatno olakšano u svim zemljama EU.

Prema njenim rečima u Srbiji su sve planirane i druge aktivnosti UNHCR-a koordinisane sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Srbije, koji je spreman da aktivira dodatne kapacitete za prijem ukrajinskih izbeglica.

“UNHCR spreman da pomogne i već smo tim povodom bili u kontaktu s nadležnim institucijama. Osim toga, UNHCR je, zajedno sa predstavnicima vlasti, uspostavio posebnu veb-stranicu i telefonsku liniju za pomoć ukrajinskim izbeglicama koje žele da zatraže zaštitu u Srbiji”, navela je Boneli.