U procurilim podacima švajcarske banke i saradnici Darka Šarića i Mlađana Dinkića

Izvor: Beta/AP / Foto: Pixabay

Prema izveštajima procurilim u javnost, u kojem su obelodanjene interne procedure Kredi Svis (Credit Suisse), druge po veličini švajcarske banke, otkriveni su detalji računa oko 30.000 klijenata, među kojima ima i sumnjivih, i ukazuje na moguće propuste u proverama mnogih kupaca, preneli su nemački mediji.

Kredi Svis je u saopštenju naveo da „snažno odbacuje optužbe i insinuacije o navodnoj poslovnoj praksi banke“.

Nemački dnevnik Zidojče cajtung (Sueddeutsche Zeitung) saopštio je da je podatke dobio anonimno preko bezbednog digitalnog mejla pre više od godinu dana. Rečeno je da nije jasno da li je izvor pojedinac ili grupa, a list nije platio nikakvu nadoknadu za te informacije.

List navodi da je procenio podatke od 1940-ih pa sve do poslednje decenije, zajedno sa drugim medijskim partnerima, uključujući Njujork tajms i Gardijan, okviru projekta o organizovanom kriminalu i korupciji.

Navedeno je da podaci ukazuju na to da je banka kao klijente prihvatila “korumpirane autokrate, osumnjičene ratne zločince i trgovce ljudima, dilere droge i druge kriminalce”.

Kredi Svis ;je rekao da su optužbe “pretežno istorijske” i da su “zasnovane na delimičnim, netačnim ili selektivnim informacijama izvučenim iz konteksta, što rezultira tendencioznim tumačenjima poslovnog ponašanja banke”.

Banka je saopštila da je pregledala veliki broj računa potencijalno povezanih sa optužbama i da je oko 90 odsto njih “zatvoreno ili su bili u procesu zatvaranja”, a da je više od 60 odsto zatvoreno pre 2015. godine.

Što se tiče računa koji su i dalje aktivni, banka je saopštila da su preduzete odgovarajuće provere i druge mere kontrole.

KRIK: Radulović i Krišto imali račune u Švajcarskoj

Rodoljub Radulović, optuženi narko-bos kome se sudi da je zajedno sa Darkom Šarićem učestvovao u međunarodnom švercu kokaina, otvorio je dva računa u švajcarskoj banci “Credit Suisse” u vreme kada se nalazio pod istragom i na njima imao milionske iznose, otkrivaju podaci procureli u međunarodnom projektu “Švajcarske tajne”.

Takođe, Bojan Krišto, bivši direktor Državne lutrije Srbije i beogradskog aerodroma, imao je dva računa u švajcarskoj banci „Credit Suisse“ u vreme dok je bio na javnoj funkciji, pokazuju podaci iz međunarodnog novinarskog projekta „Švajcarske tajne“, a objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK). Kako prenosi njihov portal, na jednom od računa nalazilo se gotovo dva miliona franaka (1,3 miliona evra). Krišto za KRIK kaže da je novac stekao pre nego što je postao javni funkcioner, a da deo čak potiče iz perioda pre njegovog rođenja. piše KRIK. Bojan Krišto, nekadašnji kadar stranke G17+ i Mlađana Dinkića, brzo je gradio političku karijeru i dobijao ozbiljne pozicije u državi. Sa 28 godina postao je 2004. direktor preduzeća Državna lutrija Srbije, a tri godine kasnije preuzeo je upravljanje beogradskim aerodromom.