U Kijevu se život odvija normalno, ali u iščekivanju onoga što može da usledi u narednim danima

Izvor: N1; Dušan Mlađenović / Foto: Pixabay

Ne smiruju se napetosti u vezi sa ukrajinskom krizom. Vašington preti da će u slučaju invazije pokrenuti odlučnu, masivnu Transatlanstku operaciju.

Nakon što je Bela kuća juče saopštila da očekuje ruski napad na Ukrajinu u naredna 24 sata, telefonski su razgovarali predsednici Bajden i Putin. Kako je taj razgovor mogao da izgleda, naslućuje se iz odgovora ruskog šefa diplomatije Lavrova američkoj administraciji.

Poručuje da su SAD i EU ignorisale sve ruske predloge, da šire propagandu i da se ponašaju histerično.

U Kijevu neizvesnost, ali i poruke da panika nije donela ništa dobro.

“Ovo su naše granice, naša teritorija. Ja moram da pričam s našim narodom kao predsednik i da im kažem istinu, a istina je da imamo različite informacije. Našim neprijateljima najviše odgovara panika u našoj zemlji. Nama to odmaže”, rekao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Ekspert za međunarodne odnose Silvester Nosenko za N1 kaže da je Rusija sada u poziciji da se izbori za neki pomak – diplomatskim putem, dok u slučaju napada – ostaju bez te opcije.

“Smatram da Rusija nije spremna za ovakav napad. Ono što rade u Siriji, što je bilo u Gruziji ili Transnistriji, nije ni srazmerno Ukrajini. Oni sad razmatraju scenarije, ali se najizvesnijim čini da će to biti ograničeni napad”, kaže on.

Stejt department je saopštio da će u Kijevu ostati samo mali broj diplomatskog osoblja, dok će određen broj ljudi biti prebačen u Lavov na zapadu zemlje.

Nakon evropskih i arapske zemlje povlače svoje građane iz Ukrajine, takvi pozivi stigli su iz Jordana i Saudijske Arabije.

“Ne vidimo znake deeskalacije na vojnom planu. Naprotiv, Rusija nastavlja da šalje trupe. Zbog toga morao da se prirpemimo za sve scenarije. Odlučila sam da poojačamo mere predostrožnosti koje su već preduzete. Naša ambasada u Kijevu će ostati otvorena, ali ćemo smanjiti osoblje”, poručila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

U Kijevu se život odvija normalno, ali u iščekivanju onoga što može da usledi u narednim danima.

“Ja sam smirena oko čitave situacije i evakuacije. Svaka država mora da brine o svojim građanima i da učini sve da im osigura bezbednost. Bilo da je u pitanju Ukrajina ili Amerika, svaka od njih mora da uradi ono što je neophodno”.

“Vlada mora da odluči šta će da radi. Ja ću se prijaviti da služim vosjci ukoliko dođe do mobilizacije”.

Pre razgovora s Bajdenom, ruski predsednik ponovo je telefonski razgovarao sa francuskim kolegom Makronom i to čak sat i 40 minuta.