Tenzije eskaliraju: Rusija priznala narodne republike Donjeck i Luganjsk

Izvor: I. Š. M. / Foto: Pixabay

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je odluku o priznanju nezavisnost paradržava na području Ukrajine – Luganjsk narodna republika i Donjeck narodna republika.

Sporazum o saradnji sa liderima ukrajinskih regiona koje su pod kontrolom Rusije biće potpisani sutra, naveo je Putin.

Kako je naveo u svom obraćanju, Lenjin je bio autor i arhitekta Ukrajine. Više puta ju je nazvao „sovjetskom Ukrajinom koju je stvorio Lenjin“.

Ocene su da je Putin izneo svoju verziju istorije 20. veka lažno tvrdeći da je Ukrajinu veštački stvorio boljševički lider Vladimir Lenjin.

Sarkastično je kazao da će „stvarno dekomunizovati Ukrajinu” očigledno podrazumevajući pripajanje teritorija Ukrajine, „dato od Lenjina”, kako je napisao u svom prošlogodišnjem članku.

Očekuje, kako je rekao, da ukrajinska vlada to prizna, kako bi „sprečila prolivanje krvi“. “Ukrajinski predsednici se menjaju, ali agresivna priroda kijevskog režima se ne menja. Oni žele ratno rešenje“.

Ukrajina, kazao je Putin, stvara terorističku mrežu u Donbasu. Ukrajina, dodao je, priprema rat protiv Rusije uz podršku Zapada, takođe i sa nuklearnim oružjem “ Čim Ukrajina dobije oružje za masovno uništenje, situacija u Evropi će biti sasvim drugačija“. Zapad će, istakao je, vojno podržati Ukrajinu oružjem i tehnologijama. „Pod kamuflažom vežbi strane SAD i NATO dovode  strane trupe u Ukraji pripremaju antiruske akcije u Ukrajini”.

Putin kaže da Ukrajina granatira Donbas, koristi jurišne dronove, muči žene i decu. Samoproglašeni civilizovani svet ne želi da prizna genocid nad četiri miliona ljudi, naveo je.

“Ukrajina gradi nacizam iz kamenog doba. Koliko dugo to možemo tolerisati?  Zapad nas ucenjuje, samo će naći izgovor ili će ga lažirati, samo zato što postojimo“. Rusija, smatra on, ima puno pravo da učini bilo šta da poveća svoju bezbednost. “Zato ćemo delovati. Kijev planira blickrig u Donbasu“.

Naveo je i da Ukrajina nikada nije bila prava država, te da je nakon 1991. ona bila samo kopija političkog sistema koji ništa nije radio u interesu ukrajinskog naroda.

Putin je pokušao da prikaže Ukrajinu kao propalu državu sa urušenom ekonomijom: „Da li je ovo prozapadni izbor?“ Kako je kazao: „Spremni smo da vam pokažemo šta prava dekomunizacija znači za Ukrajinu“. Po njegovom mišljenju, ludost je  to da su nacionalne republike dobile pravo da napuste Rusko carstvo.

„Zašto smo morali da prenosimo prava na teritorije koje su bile deo Ruske imperije? Putin je nazvao SSSR – „istorijskom Rusijom“ naglašavajući da je “Rusija izgubila svoje zemlje” time što su bivše države SSSR stekle nezavinost. Kako se tumači, njegova poruka je – da sve teritorije bivšeg SSSR-a istorijski pripadaju Rusiji.

Putin kaže da američka vojna doktrina predviđa vojni udar na Rusiju sa ukrajinske teritorije. „Drže nam nož za grlo“. Zapad, kazao je, mrzi Rusiju jer je prevelika. „To je tradicionalni izvor američke politike“.

„Kažu nam, NATO je odbrambena unija, ali mi znamo cenu ovih reči“. Tvrdi da je postojalo obećanje da se NATO neće širiti. „Lideri nekih zemalja prodaju rusofobiju u NATO-u i šire svoje (antiruske) klišee“. Kaže, Rusija je bila motor mira u Evropi. Tvrdi da EU ostaje pod kontrolom SAD i poštuje naređenja SAD.

“SAD imaju pomorsku bazu u Očakovu. To je grad koji je ruska vojska osvojila u 18. veku. To je Novorosija! Vi poričete sopstvenu prošlost! Vi je nazivate kolonijalnom! Zato budite dosledni!“

Putin, koji je delovao prilično nervozno i uznemireno, je kazao da SAD „pljuju na svoja obećanja“. “Rusija je uvek bila konstruktivna sila”.

Za njega su, naveo je protesti na Trgu Majdan u Kijevu 2014, bili okupljanje koje su sponzorisale Sjedinje Države i to su, kaže, plaćale „milion dolara dnevno“.

O odluci da prizna dve paradržave na tlu Ukrajine, istakao je, obavestio je i francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Oni su  izrazili su “razočarenje” zbog Putinove odluke.

Priznanje LNR i DNR najavljeno je danas na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Rusije koja je trajala više sati rekavši da će odluka „večeras biti doneta“ u vezi sa okupiranim područjima istočne Ukrajine, prenosi RIA Novosti. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da ne vidi drugi način nego da Rusija prizna Donjeck narodne republike i Luganjck narodne republike rekao da ne vidi drugi način.

„Ne vidim drugi način. Što se tiče ponude od 2-3 dana da se Zapad opameti, to je, naravno, stvar ukusa, ali, naravno, neće promeniti svoju poziciju “, rekao je Lavrov na sednici Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

Članovi ruskog Saveta bezbednosti jednoglasno su se izjasnili za priznavanje okupiranih teritorija istočne Ukrajine kao nezavisnih država. Neki članovi su rekli da Zapadu treba dati poslednju šansu da primora Ukrajinu da učini ustupke Rusiji.

Posle vanredne sednice Saveta za nacionalnu bezbednosti, ruski predsednik Vladimir Putin je ponovio je zahteve, ističući da nije dovoljno da Zapad kaže da Ukrajina trenutno nije spremna za ulazak u NATO.

Ministar odbrane Sergej Šojgu čini se da je još više podigao ulog rekavši da Ukrajina – koja se odrekla nuklearnog oružja nakon nezavisnosti od Sovjetskog Saveza – ima veći „nuklearni potencijal“ od Irana ili Severne Koreje.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da je „očigledno“ da Ukrajini nisu potrebna dva regiona i da će većina Rusa podržati njihovu nezavisnost”.

Kako je kazao Donjeck i Lugansk  su „narodne republike“ i „teritorije koje Ukrajini nisu potrebne“ a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ne želi da ih reintegriše “jer bi želeo da bude ponovo izabran”, a glasači Donjecka i Luganska ne bi glasali za njega .

Medvedev takođe podseća Putina na Gruziju 2008. i priznanje Abhazije i Južne Osetije kada je on bio predsednik Rusije. Medvedev kaže da ruski narod podržava priznanje DNR i LNR, uključujući vojnu komponentu. „Nije reč samo o onima koji govore ruski, to su ruski državljani“, kaže on.

Vladimir Kolokoltsev, ministar unutrašnjih poslova Rusije, rekao je Putinu da Moskva treba da prizna sve oblasti Donjecka i Luganska. „Od Mariupolja i završavajući tim istorijskim granicama“. Kako se tumači, priznanje Donjecka i Luganska kao nezavisnih republika i zvanično će značiti kraj Sporazuma iz Minska, a situacija bi se značajno mogla promeniti.

Valentina Matvijenko, predsednica Saveta Federacije Federalne Skupštine Ruske Federacije je kazala da je Ukrajina samo teritorija, te da su za Rusiju to “naši ljudi” . Ukrajinci su, navela je, „postali taoci antiruskog projekta Zapada“.

Direktor ruskog FSB-a Nikolaj Patrušev, koji za neki dan stiže u Beograd,  kaže da Rusija može samo da pregovara sa SAD o Ukrajini. “Svi ostali će pasti u red. Krajnji cilj SAD jeste da unište Rusiju”.

U međuvremenu, nakon razgovora u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus rekla je da se zapadne zemlje spremaju za “najgori scenari”.

Portparol premijera Borisa Džonsona rekao je da je Britanija videla obaveštajne podatke koji sugerišu da je započeo Putinov plan invazije. „Vidimo da elementi ruskog priručnika za koje bismo očekivali da se vide u određenim situacijama počinju da se odigravaju u realnom vremenu“, rekao je on novinarima.

Ursula fon der Lajen: Eklatantno kršenje međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta Ukrajine i Minskih sporazuma

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da je odluka Rusije da prizna ruske okupirane teritorije u istočnoj Ukrajini kao nezavisne države „eklatantno kršenje međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta Ukrajine i Minskih sporazuma“. Ona je rekla da će EU i njeni partneri „reagovati jedinstvom, čvrstoćom i odlučnošću u znak solidarnosti sa Ukrajinom“.

Borelj: Ministri EU će odobriti sankcije

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je danas da će Rusija, ako prizna rusko okupirane delove istočne Ukrajine kao nezavisne države, „staviti sankcije na sto i ministri spoljnih poslova će ih odobriti“.

Sednica održana ranije, snimak pušten naknadno

Pažnju onih koji su pažljivo slušali i gledali sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost privukao jer sat ruskog predsednika Putina koji je pokazivao da je 12.47 sati iako je u trenutku dok je emitovana sednica bilo 18 sati po moskovskom vremenu. To upućuje na zaključak da  sednica nije emitovana uživo nego je ranije održana pa je kasnije pušten snimak.