SZO: Razorne zdravstvene posledice rata po ukrajinski narod

Izvor: Beta/AP

Šef zdravstvene organizacije Ujedinjenih nacija upozorio je na razorne posledice rata po ukrajinski narod i teške poremećaje pružanja zdravstvenih usluga i snaabdevanja lekovima i naglasio da “mir predstavlja sada potreban lek za spasavanje života”.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je u četvrtak Savetu bezbednosti UN da je SZO potvrdila 43 napada na bolnice i zdravstvene ustanove u Ukrajini, sa 12 poginulih i 34 ranjenika.

U govoru preko video-veze Tedros je rekao da „prekid pružanja zdravstvenih usluga i snabdevanja predstavljaju ekstreman rizik za ljude s kardiovaskularnim oboljenjima, rakom, dijabetesom, HIV-om i tuberkulozom, što su među vodećim uzrocima smrtnosti u Ukrajini“.

Šef SZO je rekao da će izbeglištvo jednih i masovnost drugih na mestima koja se smatraju bezbednim, verovatno povećati rizik od bolesti kao što su COVID-19, boginje, upala pluća i dečija paraliza.

Pored toga, više od 35.000 mentalnih bolesnika u ukrajinskim psihijatrijskim bolnicama i ustanovama za dugotrajnu negu suočava se sa ozbiljnom nestašicom lekova, hrane, zdravstvene pomći, čak i ćebadi, rekao je on.

Do sada je SZO poslala oko 100 tona medicinskog materijala što je dovoljno za 4.500 ranjenih i 450.000 pacijenata primarne zdravstvene zaštite za mesec dana, kao i drugu opremu. Tedros je rekao da SZO priprema još 108 tona pomoći.

Šef SZO je pozvao donatore da podrže ogromne i rastuće humanitarne potrebe u Ukrajini i odazovu se na humanitarni apel UN za prikupljanje 1,1 milijarde dolara za te svrhe.