SZO: Rat u Ukrajini mogao bi da pogorša pandemiju koronavirusa

Izvor: Hina / Foto: Pixabay

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izrazila je zabrinutost da bi rat u Ukrajini mogao da pogorša pandemiju koronavirusa i da nastoji da učini više na ograničavanju širenja ove zarazne bolesti. 

Broj slučajeva zaraze u regiji manji je u odnosu na prethodnu nedelju, ali postoji znatan rizik od razvoja težih oblika bolesti i smrtnih ishoda, naročito zato što je u Ukrajini stopa vakcinisanih vrlo niska, a ista je situacija i među više od dva milion onih koji su pobegli iz zemlje pred ratom u susedne države, piše CNN.

I u Moldaviji, u koju je otišlo najviše ukrajinskih izbeglica stopa vakcinisanih protiv kovida iznosi samo 29 odsto, a u Ukrajini oko 34 odsto, podaci su organizacije Our World In Data.

U Ukrajini i susednim državama između 3. i 9. marta zabeleženo je ukupno 791.021 novih slučajeva kovida-19 i 8.012 novih smrtnih ishoda od posledica kovida, stoji u izveštaju SZO.

“Nažalost, ovaj virus će iskoristiti priliku da nastavi da se širi”, rekla je Marija Van Kerkova, tehnička rukovoditeljka SZO za kovid-19. “Mi kao organizacija shvatamo da su zemlje u različitim nezavidnim situacijama i da se suočavaju s različitim izazovima povezanim s ovom ratnom krizom.”

Mađarska ukrajinskim izbjeglicama nudi besplatno vakcinisanje protiv kovida, a SZO finansira laboratorijsko testiranje na kovid-19.

Rumunsko ministarstvo zdravstva poslalo je medicinske timove koji će testirati i vakcinisati protiv kovida Ukrajince koji su pobegli pred ratnim zbivanjima.

Lečenje obolelih od kovida-19 u Slovačkoj je besplatno.

I u Moldaviji je vakcinisanje protiv kovida-19 za Ukrajince besplatno, a ministarstvo zdravstva omogućava besplatno testiranje na kovid.

U zajedničkoj izjavi UNICEF-a i UNFPA-e, SZO je pozvala na prekid napada na ukrajinski zdravstveni istem. Od nedelje je zabeležen i potvrđen 31 napad na zdravstvene ustanove u toj zemlji, a sumnja se da ih je bilo i više.