SZO: Od početka invazije na Ukrajinu 24 napada na zdravstvene ustanove

Izvor: N1/CNN / Foto: Pixabay (ilustracija)

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je zabeležila 24 potvrđena incidenta napada na zdravstvene ustanove u Ukrajini od početka ruske invazije 24. februara.

„Ovi napadi su izazvali smrt najmanje 12 ljudi i ranjavanje 17 njih. Potvrđeno je da su najmanje osmoro od povređenih i dvoje od ubijenih bili zdravstveni radnici. Napadi su se desili između 24. februara i 8. marta“, saopštio je SZO u imejlu dostavljenom CNN.

Napad na porodilište i dečju bolnicu u Marijupolju, u kojem je prema tvrdnjama ukrajinskih zvaničnika poginulo troje ljudi, naišao je na široku osudu u svetu.

Međutim, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na današnjoj konferenciji za novinare, posle sastanka sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom u Antaliji u Turskoj, kazao je da je to porodilište već “dugo bilo pod kontrolom bataljona Azov i drugih radikala, i oni su sve trudnice i medicinske sestre sklonili odatle i uspostavili tamo bazu ultraradikalnog azovskog bataljona”.

On je dodao da je Rusija pre tri dana obavestila SB UN da je u toj bolnici bataljon Azov, te da tamo navodno nije bilo ni porodilja ni trudnica.