Rusija, Ukrajina i nacizam: Šta simbolizuje crno sunce koje nose neki ukrajinski vojnici

Izvor: BBC News na srpskom

Dve fotografije ukrajinskih vojnika postale su viralne na društvenim mrežama zbog simbola na njihovim uniformama koji može da se poveže sa nacizmom.

Na prvoj, logo crnog sunca nalazi se na opremi vojnika koji pomaže pri evakuaciji civila blizu Kijeva.

Fotografiju je načinila ukrajinska foto-reporterka Anastasija Vlasova, a na Tviteru ju je objavio Geti imidžiz.

Drugu sliku je 8. marta postavio NATO, a potom obrisao.

Na njoj je mogla da se vidi žena koja sa crnim suncem na uniformi.

„U sklopu kolaža za društvene mreže povodom Međunarodnog dana žena, objavili smo sliku iz arhive jedne međunarodne agencije.

„Objava je potom uklonjena kad smo shvatili da sadrži simbol koji ne možemo da potvrdimo kao zvanični“, rekao je portparol NATO je za BBC.

Šta simbolizuje crno sunce?

Čine ga dva koncentrična kruga, sa sunčevim zracima okolo.

Ovaj simbol u različitim verzijama koriste različite kulture širom sveta, među njima drevne nordijske i keltske zajednice.

„Ne smemo da pretpostavimo“ da on nužno označava „rasizam ili beli suprematizam“, kaže Antidifamacijska liga (ADL), američka organizacija koja se bori protiv antisemitizma.

Ipak, crno sunce jeste jedan od „nekoliko evropskih simbola koje su preuzeli nacisti u pokušaju da stvore idealizovanu arijevsku rasu“, dodaje ova organizacija.

Simbol koji se najčešće povezuje sa nacizmom je kukasti krst, koji se ne pojavljuje na slici ukrajinskog vojnika.

Ali prema organizaciji za zaštitu ljudskih prava Fridom haus, crno sunce se često koristi u Ukrajini kao simbol ekstremne desničarske ideologije.

Na primer, ono je sastavni deo vojnih oznaka bataljona Azov, nacionalističkog bataljona koji se borio protiv proruskih separatističkih grupa na istoku zemlje.

Jedinica je isprva predstavljala dobrovoljačke snage, ali je sada postala sastavni deo ukrajinske vojske, a naređenja prima od komandanata Nacionalne garde.

Kada se radi o izborima, krajnja desnica ubedljivo ostaje na začelju.

Na izborima 2019. godine, kandidati i krajnje desničarske grupe kao što je Sloboda nisu uspeli da pređu cenzus od pet odsto.

Denacifikacija Ukrajine

Fotografije ukrajinskih vojnika sa crnim suncem obnovile su raspravu o uticaju desničarskih ideologija na ukrajinsku politiku.

Taj uticaj prethodno je poslužio kao izgovor za ruskog predsednika Vladimira Putina da izvrši invaziju na susednu zemlju.

Stručnjaci tvrde da je „denacifikacija“ Ukrajine bio pokušaj da se pred svetom, a posebno pred ruskom javnošću, opravda Putinova vojna akcija protiv drugog slovenskog naroda.

Rusija „ne okleva da etiketira neprijatelje i žrtve u Evropi kao naciste“, kaže Kir Džajls, stručnjak za ovu zemlju, koji je napisao izveštaj za NATO o njenom ratu informacijama.

„Videli smo to ne samo u Ukrajini, već i u ruskom anatemisanju baltičkih država“, kaže on.

„Ne možete da progutate narativ da je Ukrajina nacistička, kao što to tvrdi Putin, ali ne možete ni da kažete da je neonacizam u ovoj zemlji beznačajan“, kaže Endrju Trauman, profesor Međunarodnih odnosa sa Univerziteta Unikuritiba u Brazilu.

Ali Ejmi Randal, istoričarka sa kalifornijskog Univerziteta u Santa Klari za BBC kaže da „Ukrajinu ne kontrolišu nacisti ili fašisti“.

Ona napominje da su krajnje desničarske i fašističke grupe poslednjih godina ojačale, ali da je to „globalni problem koji nije jedinstven za Ukrajinu“.

„Štaviše, demokratski izabranu vlast vodi jevrejski predsednik Vladimir Zelenski, čiji su deda, stričevi i drugi članovi porodice ubijeni tokom Holokausta“, dodaje.

Krajnje desničarske stranke su ostvarile mnogo bolji izborni rezultat na skorašnjim nemačkim i francuskim opštim izborima nego na poslednjim ukrajinskim.